Пилова буря, яка накрила Київ, – це результат вітрової ерозії ґрунтів, що спричинена безсніжною зимою і тривалою відсутністю опадів.

Таким чином це явище пояснив депутат Київської міської ради, голова постійної комісії з питань екологічної політики Костянтин Яловий на своїй сторінці у Facebook, повідомляє Хрещатик.News.

«Пилова буря – незвичне для Києва явище. Звідки воно? Те, що зараз спостерігаємо у Києві та області, – результат вітрової ерозії ґрунтів. Це явище спричинене тривалою відсутністю опадів, в тому числі й снігу взимку. Верхня частина ґрунту зараз пересушена. Тож пориви вітру, які складають 7-12 метрів за секунду, розносять верхній шар сухої землі на великі відстані», – написав Костянтин Яловий.

Пилова буря може призвести до негативних наслідків як для сільського господарства, так і для зелених насаджень у місті. Явище загрожує також і здоров’ю киян.

«До чого це може призвести: 1) Нашкодити зеленим насадженням. Вітер переносить частинки ґрунту, які мають інший склад, ніж в зелених зонах Києва, вони більш засолені. Це вплине на ріст дерев і рослин, для яких такий склад землі не підходить; 2) Зниження врожайності. Сільськогосподарські землі пересушені, а вітер здуває родючий шар ґрунту; 3) Загрози здоров’ю людей. Зараз в повітрі підвищена концентрація дрібнодисперсних частинок пилу. Також повітря може бути забруднене хімікатами, якими обробляються поля», – пояснив Костянтин Яловий.

Депутат зазначив, що кияни мають поберегтись бурі та поки залишатись вдома.

«Поки пилова буря не закінчилась, раджу всім жителям Києва, по-перше, за можливості лишатись вдома. По-друге, щільно закрити всі вікна до моменту, коли вітер стихне. І по-третє, якщо є нагальна потреба вийти, то крім маски вдягніть ще і окуляри, щоб пил не потрапив в очі», – порадив Костянтин Яловий.

Водночас він додав, що невдовзі будуть дощі, які пом’якшать наслідки пилової бурі. Проте через зміну клімату подібні явища будуть траплятися частіше.

«Укргідрометцентр прогнозує дощі 20-21 квітня. Це дозволить зволожити ґрунти і зменшити концентрацію пилу в повітрі. Але внаслідок зміни клімату і, відповідно, малої кількості опадів, пилові бурі будуть повторюватися», – відзначив Костянтин Яловий.

Долучайтесь до нашого телеграм-каналу – читайте актуальні новини Києва!

Читайте також:

Через пилову бурю на в`їзді до Києва сталась масштабна ДТП: є загиблі

Через шквальний вітер в Чорнобилі відновились пожежі

Популярні новини зараз

Державну частку столичного ТРЦ "Ocean Plaza" виставлять на аукціон за понад ₴1,65 млрд

Вбивство у фунікулері Києва — стало відомо, де працював нападник

Затриманого 21 листопада божевільного, що кидався на перехожих з ножем, судитимуть за серію розбійних нападів

На Одеській трасі під Києвом навесні 2024 планують відкрити новий ТРЦ

Показати ще