Про це повідомили у Музеї.

Фото 1 из 5.
Фото 2 из 5.
Фото 3 из 5.
Фото 4 из 5.
Фото 5 из 5.

Нині ці речі зберігаються у фондових колекціях. Серед них були й ті, що мали прямий стосунок до смерті Героя: лист від посольства України в Болгарії щодо ідентифікації знайденого тіла пілота, шеврон 40-ї бригади тактичної авіації Повітряних сил ЗСУ та особистий комплекс, що був на Михайлі в момент загибелі, а саме ліхтарик, ремені рятувальної системи та фрагменти парашута.

Михайло Матюшенко пішов на військову службу як пілот військової авіації ще у 1979 році. Йому вдалося здобути три вищі освіти та величезний авіаційний досвід, який згодивсь і в цивільному житті.

Почавши службу в збройних силах, тоді ще радянських, Михайло Матюшенко, після здобуття Україною незалежності в 1991 р., продовжив службу в лавах ЗСУ. Прослужив до 1996 р., потім пішов у відставку й працював у цивільній авіації.

Коли росія розпочала збройну агресію проти України у 2014 р., він не раз допомагав військовим у зоні проведення АТО/ООС. Організовував поставки необхідних речей для бійців, сформував громадське об’єднання «Щит».

У перші дні широкомасштабного вторгнення армії рф в Україну Михайло Матюшенко повернувся до ЗСУ і став інструктором 40-ї бригади тактичної авіації, відомої як «Привиди Києва». Майже цілодобово легендарний льотчик разом зі своїми учнями оберігав небо української столиці й утримував перевагу в повітрі.

Навесні 2022 року він вирішив перейти до 7-ї авіаційної бригади імені Петра Франка, базованої в м. Старокостянтинів. Бригада мала величезні втрати і він вирішив, що його досвід потрібен саме там. За час його служби в 7-й бригаді було успішно здійснено операцію на складному напрямі в районі селища Високопілля. Це дало змогу Сухопутним військам ЗСУ продовжити просування.

Найвідомішим повітряним боєм Михайла Матюшенка стало знищення зенітно-ракетної системи «Панцырь» неподалік о. Зміїний. Екіпаж літака успішно виконав завдання, але був збитий ППО ворога під час повернення до місця базування. Михайло Матюшенко загинув 26 червня 2022 р. У вересні тіло пілота знайшли на території Болгарії. 3 жовтня 2022 р. його поховали з урочистостями на Алеї Героїв у м. Буча.

Вічна пам'ять загиблим Героям! 🫡