Влітку натовпи людей в Одесі зірвали маски, і тепер Україна – гаряча точка другої хвилі коронавірусу в Європі, повідомляє Хрещатик.News із посиланням на сайт американської газети The Washington Post.

Провідне видання США присвятило статтю Україні, зокрема ситуації із захворюваністю на COVID-19 в Одесі.

«Сидячи на одеському пляжі, ви б навіть не здогадалися, що в Україні пандемія – можна по пальцях перерахувати людей, які дотримуються соціальної дистанції. У самому місті така сама ситуація», – цитує газета Міністра охорони здоров’я України Максима Степанова.

Останнім часом Одеська область – один з лідерів нових випадків COVID-19 за добовим показником в Україні. Зростання захворюваності в Одесі збіглося з початком сезону відпусток. Мало хто з туристів і одеситів носив маски та дотримувався соціальної дистанції. Зараз в області 13350 випадків коронавірусу.

Трагічна історія таксиста і  його мами

Одеський таксист Ігор Трофимчук влаштував особливу поїздку для своєї 82-річної матері Ніни до її дня народження. Вони хотіли провести два дні на піщаному пляжі санаторію Затока, неподалік від рідного курортного міста біля Чорного моря, сумуючи за старими часами.

Там було повно людей. Ніхто не носив маски.

Але вони, як і більшість їхніх знайомих, не сприймали всерйоз попередження про небезпеку нового коронавірусу. У своєму таксі Трофимчук носив маску лише якщо пасажир теж був в масці.

За три тижні після святкового серпневого уїк-енду на морі його мати, здорова жінка, яка щодня відвідувала зал, померла від COVID-19, а в нього розвинулася двостороння пневмонія, викликана вірусом.

Початок хвороби мами був схожий на нічний кошмар: довгі черги, помилково негативні результати тестів, тривале очікування госпіталізації. І дивна вимога викликати швидку для вмираючої матері, незважаючи на те, що вони вже були в лікарні.

Вони туди прийшли – але її відмовилися приймати, тому що вони прийшли пішки. Трофимчук викликав швидку, поки його мати лежала на лавці, – на це пішло 40 хвилин.

Їх відвезли до іншої лікарні, де була довга черга, а звідти – до третьої лікарні, де заявили, що не можуть прийняти його мати через плутанину з документацією «швидкої».

«Моя мама, яка на той час вже не могла ходити, була змушена чекати на вулиці, доки я не розберуся з проблемою. Вона була готова повернутися і помирати вдома. Нам довелося довго чекати – з першої до пів на дев’яту вечора – доки мати не поклали в реанімацію».

Трофимчук та його мати дотримувалися поширеної в цій частині світу думки, що пити холодну воду влітку або кидати лід в напої набагато небезпечніше. Тому, коли мати стала почуватися погано, вона спочатку списала це на склянку холодної води.

Популярні новини зараз

У Києві не демонтовуватимуть Арку Свободи українського народу

ВРП внесла подання на звільнення судді Тандира, якого обвинувачують у смертельній ДТП в стані алкогольного сп'яніння

У Києві прощаються із українським письменником та видавцем Дмитром Капрановим

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

Показати ще

Ковідна Україна

Літні відпустки біля моря призвели до сплеску захворюваності по всій Україні – гарячій точці Європи. Тим часом у різних регіонах континенту знову спалахують нові випадки коронавірусу. Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон назвав це початком «другої хвилі».

Чиновники українського МОЗ з’ясували, що деякі нові спалахи почалися з популярних літніх місць відпочинку, де здебільшого ігнорували карантинні запобіжні заходи. Але мало який з цих курортів породив таку страхітливу хвилю, як Одеса, що ще з радянських часів приваблювала відпочивавальників своїми пляжами, велелюдними кафе на Дерибасівській і нічними вечірками в Аркадії.

В Одесі виявили понад 12 тисяч випадків коронавірусу, з них дві третини — у туристів і гостей, частина яких забрала вірус з собою до Києва та інших міст.

Нові антирекорди

Нещодавно в Україні зафіксували новий антирекорд — понад 3800 випадків коронавірусу за день. Він побив липневий антирекорд у 1109 випадків за день. Загальна кількість випадків в країні перевищила 196 600, зокрема понад 11 000 — серед дітей.

В таких європейських країнах, як Іспанія (14 389 нових випадків 18 вересня), Франція (16 096 нових випадків 24 вересня), Велика Британія (6634 нових випадки 24 вересня) і Нідерланди (2777 нових випадків 25 вересня), останнім часом щодня фіксують рекордне зростання кількості випадків.

У п’ятницю влада Москви закликала людей, старших за 65 років, не виходити на вулицю — кількість щоденних випадків COVID-19 в Росії вперше з липня перевищила 7 тисяч. Вісім московських лікарень переобладнали, щоб вони могли впоратися з рекордним напливом хворих COVID-19.

Ми думали, нам брешуть

За словами 27-річного одеського лікаря Івана Черненка, майже все місто ігнорувало заклики носити маски та дотримуватися соціального дистанціювання, в той час як влітку людей на вулицях все більшало.

«Мабуть, маски і соціальне дистанціювання псують усі веселощі. В людей таке ставлення, наче запобіжних заходів взагалі не існує. Люди купують, продають – і всі без масок. Нічні клуби забиті під зав’язку», — сказав він.

«Звісно, ніхто не носив маски – і ми теж», – погодився таксист Трофимчук.

«Поки ми не захворіли, ми не вірили нічому з того, що говорили про COVID-19. Ми думали, нам брешуть. Люди починають вірити лише якщо вони або їхні знайомі хворіють або ще гірше — вмирають», — заявив він.

«Якщо дотримуватися запобіжних заходів, над тобою починають насміхатися», – додав він.

Активістка била на сполох

Одеська активістка Катерина Ножевнікова заявила, що ще в березні 2020 почала бити на сполох, закликаючи підготувати міські лікарні до пандемії. Вона очолює благодійний фонд Корпорація Монстрів, який надає гуманітарну допомогу тим, хто цього потребує.

«Кількість госпіталізованих зростає експоненціально. Туристи думають, що ніякого карантину немає. Сонечко світить, тож туристам і одеситам начхати. Вони не дотримуються дистанції, не носять маски», – сказала Ножевнікова.

«Найсумніше — вони відвозять вірус додому, наражаючи на небезпеку ще більше людей», – додала активістка.

Одеський лікар Іван Черненко підкреслив, що в травні уряд ввів жорсткі обмеження, яких усі дотримувалися, але потім відступив під натиском невдоволеної громадськості.

«Зараз ситуація практично вийшла з-під контролю», – заявив Черненко.

Нагадаємо, в Україні оголошено про новий антирекорд хворих на коронавірус за добу
Читайте також:

Знущались та хамили майже годину: у Миколаєві копи зупинили швидку, яка везла людину на термінову операцію

До листопада всі школи та садочки в Україні позакривають: лікар-інфекціоніст