Експерти дослідять термічний вплив на конструкції костелу Святого Миколая в Києві.

Як передає Укрінформ, про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в Телеграмі.

“Відучора стартувала робота інспекції всередині костелу. Її висновки, а також подальші плани обговорювали з робочою групою, куди увійшли представники бізнесу, РКЦ, МКІП. Наразі проводиться технічне обстеження конструкцій та стану будівлі всередині. Який вплив пожежа мала на стіни, вітражі тощо. Також формується календарний план заходів усунення наслідків пожежі”, – написав Ткаченко.

Він зазначив, що експерти дослідять термічний вплив на конструкції будівлі пам’ятки, на декоративні елементи скульптури, стіни, дах та вітражні конструкції. За його словами, це дуже складна багаторівнева та детальна робота, і її результатом буде проєкт невідкладних протиаварійних робіт з чітко встановленою остаточною сумою та ліквідація наслідків пожежі. Це основний перший етап у процесі відновлення легендарної пам’ятки архітектури.

У МКІП сподіваються отримати висновок експертизи та проєктно-кошторисну документацію в середині жовтня, після чого розпочнуться протиаварійні роботи.

“Звертаю увагу, на місці працюють досвідчені сертифіковані експерти. Їхній досвід – понад дві тисячі досліджених будівель, у тому числі десятки експертиз наслідків пожеж на великих промислових та цивільних об‘єктах. За словами експертів, всередині приміщення зараз знаходитись небезпечно для здоров’я (висока концентрація сажі), тому працюють у респіраторах та зі спецобладнанням”, – додав Ткаченко.