Шостий апеляційний адміністративний суд залишив без змін рішення Окружного адмінсуду Києва, де відповідальність за надання розстрочок компаніям Олександра Онищенка фактично перекладається з голови ДФС Романа Насірова на керівників місцевих держподаткових інспекцій.

Таке рішення 24 червня ухвалила трійка суддів апеляційного суду у складі Андрія Парінова (головуючий), Олександра Беспалова, Наталіъ Літвіноъ, повідомляють “Наші гроші”.

Окружний адмінсуд у листопаді 2017 року вирішив, що Насіров мав повноваження приймати рішення про розстрочення податкового боргу фірмам без обмежень у сумі та в межах одного бюджетного року. Суд вважає, що він не повинен був аналізувати фінансовий стан фірм, яким надавалася розстрочка. Також суд встановив, що Насіров не міг відмовити у розстрочці за наявності позитивного висновку територіальних органів ДФС.

“Фактично дане рішення і його підтвердження в апеляції дає Роману Насірову можливість перекласти відповідальність за надання розстрочок компаніям Онищенка на керівників місцевих держподаткових інспекцій. Сам він у такому разі виступає лише як особа, яка затвердила висновки, надані місцевими ДПІ”, – пишуть “Наші гроші”.

10 листопада 2017 року прокурори САП направили до суду обвинувальний акт проти тодішнього голови ДФС Насірова і його підлеглого – керівника Департаменту погашення боргу ДФС Новикова. Насірову інкримінується зловживання владою або службовим становищем та службове підроблення, його підлеглому – вчинення злочинів – співучасть і зловживання владою або службовим становищем.

За версією слідства, Насіров у 2015-2016 роках, діючи в інтересах народного депутата Олександра Онищенка, ініціював необґрунтовані рішення про розстрочення податкового боргу трьом компаніям, що завдало державі збитків на суму майже 2 мільярди гривень.