В рамках розслідування ГНК «Дарниця Live» команда вже писала та аналізувала детально інформацію щодо діяльності цього благодійного фонду. Про це повідомляє сам ресурс.

5 жовтня 2023 року активіст Олег Симороз повідомив у Facebook, що на Майдані Незалежності він зустрів групу людей у військовій формі, які збирали гроші на ЗСУ. Симороз поговорив з особами, яка представлялись «волонтерами» і дізнався, що вони не служать і не служили у війську. Крім того, волонтери не могли пояснити, куди йдуть зібрані ними пожертви.

Симороз викликав поліцію, і волонтери були затримані. Як наслідок Шевченівським управлінням поліції було розпочато кримінальне провадження за ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

Затримані волонтери виявилися працівниками благодійного фонду "Врятуй рідну країну". Фонд був зареєстрований ще у 2014 році та поновив власну діяльність у 2022 році і займається, за його даними, допомогою постраждалим від війни в Україні.

Зауважимо, що свіжих звітів за 2022 рік на офіційній сторінці фонду ви не знайдете, адже з невідомої причини усі вони знаходяться на сторінці засновника фонду киянина Миколи Осаули. Осаула є відомим в Києві бізнесменом, який має кілька ресторанів і автосалонів.

Зауважимо, що фонд згідно його офіційної сторінки у Facebook активно надавав благодійну допомогу до 2016 року, але потім через якісь обставини призупинив діяльність.

За даними зібраними слідством, волонтери фонду "Врятуй рідну країну" збирали гроші на вулицях Києва у найбільш людних місцях як на лівому так і на правому березі Києва. Вони одягалися у військову форму і розповідали перехожим, що збирають кошти на допомогу ЗСУ.

Зібрані гроші у готівці «волонтери» щоденно здавали так званому «старшому», який не надавав жодних звітів про їхнє використання.

Наразі правоохоронці не можуть точно сказати, куди йшли зібрані фейковими волонтерами гроші. Однак є підстави вважати, що вони могли бути витрачені на особисті потреби засновника фонду Миколи Осаули та його «волонтерської» команди. Яка за даними зібраними Олегом Симорозом, нашими колегами-журналістами та нашою командою повноцінно отримувала оплату за власну «роботу» зі збору коштів.

Бажаючи уточинити законність діяльності згаданого благодійного фонду нашою командою журналістів було зроблено велику кількість публічних запитів до Державної податкової служби та військових частин яким Микола Осаула на своїй сторінці вказував, що нібито передавав їм ту чи іншу благодійну допомогу.

Популярні новини зараз

Поліція, прокуратура, омбудсмен та в.о. директора відреагували на історію з побиттям 13-річного підлітка у школі Києва

У Києві прощаються із українським письменником та видавцем Дмитром Капрановим

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

Волонтери у камуфляжі чи псевдоволонтери? - розслідувачі розповідають про шахрайські схеми в Києві

Показати ще

На наш запит до Головного управління ДПС у місті Києві, податкова зазначила, що Осаула Микола Вікторович, голова БО «БФ «Врятуй рядну кріїну» не зареєстрований в Реєстрі волонтерів АТО та/або здійснення заходів із забезпечення НБО.

Також, одним з цікавих моментів серед запитів – відповіді військових частин щодо діяльності благодійного фонду. Ми обрали кілька частин, щодо яких були ніби то звіти на сторінці голови БО «БФ «Врятуй рідну країну». І у відповідь на наші запити військові повідомили, що жодної допомоги від Осаули не отримували.

Як видно, у звіті було вказано що до В/Ч А0281 не надходили зазначені автомобілі та благодійні внески.

Ось ще один зі звітів був про В/Ч А3091 які також надали відповідь про те, що благодійні внески та майно не надходили.

Також нами було отримано доступ до фінансової документації БФ "Врятуй рідну країну" за запитом.

Як бачимо, на рахунках благодійного фонду відсутні будь-які кошти, що наштовхує на думку, що в дійсності ніяких грошей під збори благодійного фонду на рахунки ніколи не надходило.

Отже, на сьогодні журналістами встановлено:

  • Наявність кримінального провадження за фактами шахрайства представниками БФ "Врятуй рідну країну"
  • Наявність прямої заборони від КМДА волонтерам БФ "Врятуй рідну країну" розміщувати свої скриньки на території міста Києва у зв'язку із триваючим кримінальним провадженням
  • Відсутність голови БФ "Врятуй рідну країну" Осаули Миколи у в офіційному реєстрі волонтерів, які веде Державна податкова служба України
  • Було витребувано податкову звітність благодійного фонду, у якій відсутні відомості про будь-які благодійні надходження на її банківські рахунки
  • Отримано відповіді від військових частин, яким згідно особистої сторінки голови БФ "Врятуй рідну країну" передавалась зібрана благодійна допомога

Згідно відповідей жодна допомога від БФ "Врятуй рідну країну" за частинами вказаними в статті не обліковується і не надходила, хоча звіті на сторінці щодо них – були.

Все вищевикладене породжує одне логічне питання, куди ж у дійсності йдуть кошти, які збираються щоденно у мільйонах гривень прямо посеред міста Києва, якщо до військових такі «збори» даними «волонтерами» не доходять? Відповідь на це мають надати правоохоронці.

Вкотре розслідувачі застерігають від донатів неперевіреним організаціям, оскільки в умовах війни ваша довіра і бажання допомоги можуть бути конвертовані у капітал шахраїв.

Чому не можна донатити волонтерам, які збирають гроші на вулицях? - матеріал Наталії Шмарко, Армія FM

Раніше Хрещатик повідомляв, що засуджено шахрая, який ошукав понад 30 громадян, збираючи допомогу для ЗСУ.