Російського пілота, який бомбардував Харків, обміняють.

Про це йдеться у рішенні Дзержинського райсуду Харкова, опублікованому в Єдиному держреєстрі судових рішень, пише Status Quo.

Мова про Максима Кріштопа. 2 березня Кріштоп, який був замкомандиром військової частини 6-ї армії військово-повітряних сил та протиповітряної оборони західного військового округу ЗС РФ, отримав 12 років в’язниці. За кілька днів Офіс генпрокурора подав клопотання про його звільнення. Згідно з листом Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, 3 березня було ухвалено рішення про передачу Криштопа для обміну як військовополоненого.

Засуджений дав свою згоду звільнення від відбування покарання.

Відомо, що 6 березня 2022 року Кріштоп на російському бойовому літаку перетнув державний кордон України та бомбардував харківську телевежу; вага бомб ФАБ-500 склала 2,5 т у тротиловому еквіваленті. ЗСУ збили цей літак; пілот катапультувався та був затриманий на землі.

Суд визнав його винним за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) КК України. Російський військовий отримав 12 років ув’язнення.

У березні 2022 року на прес-конференції в Києві Кріштоп зізнався, що розумів: він скидає бомби не на військові об’єкти. Накази йому віддавали Олег Маковецький, уродженець Чугуєва та мешканець Санкт-Петербурга, та Олексій Лобода з Воронежа.