Автор: Оксана Москаленко

Практично кожен, в кого є дитина, рано чи пізно замислюється про дитячий садочок, і чим раніше, тим краще. Більшість мешканців столиці знає про електронну чергу в дитячий садочок та намагається поставити в неї свою дитину одразу після виписки з пологового будинку. Якщо цього не зробити, то дитина навряд чи зможе піти в державний садок через величезний брак місць.

Електронна черга в садочок та пільги для киян

Переповнені дитячі садки — зовсім не нова проблема, яку столична влада довгий час ігнорувала, доки вона не стала критичною. Столичні садки формують групи по 30-40 дітей, проте за їх межами залишається ще багато малюків, кому місця взагалі не дісталося.

Відколи мером столиці став Віталій Кличко ситуація почала дещо змінюватися, в Києві побудували 19 нових дитячих садочків, але вони все одно не можуть повністю розв’язати цю проблему. Масла у вогонь додала ситуація, коли столична влада запровадила пільгу для киян, ввівши київську прописку як “перепустку” для вступу в садочок. Це обурило людей, які роками мешкають та працюють в столиці, адже нововведення відкинуло дітей без реєстрації далеко назад в черзі до садочка. Окрім того, за те, що дитина з некиївською пропискою відвідує столичний садочок, батьки мусять доплачувати близько 2,5 тисяч гривень.

Така невтішна ситуація з муніципальними дитячими садочками посприяла масовому виникненню приватних дошкільних закладів. За нашими підрахунками їхня кількість вже давно перевищила дві сотні. Деякі приватні садочки стали мережевими та мають не один заклад, а декілька, у різних районах столиці. Давайте розберемося, наскільки вони законні та безпечні, на які критерії орієнтуються батьки, обираючи садок для своїх малюків.

Хто обирає приватні дитячі садки?

Є декілька категорій людей, які обирають приватні садки. Перші, це ті, хто потрапив у безвихідне становище з державним садочком: місць немає, а на роботу виходити треба, тому батьки змушені шукати якісь варіанти й приватний садочок один з них. Другі — ті, хто вважає державні заклади освіти суцільним злом, несумісним з гармонійним розвитком своєї дитини.  Третя категорія – батьки, які не вакцинують своїх дітей, адже з початком нового навчального року потрапити в державний садочок без карти щеплень практично неможливо, навіть якщо підійшла ваша черга та прийшло запрошення.

Фото: pixabay

На що орієнтуються батьки?

Опитування показало, що більшість батьків обирають приватні садочки та такими критеріями:

  1. віддаленість від дому;
  2. кількість дітей у групі;
  3. харчування;
  4. розвиток дитини (англійська мова, хореографія, театральна майстерність тощо).

Дехто з батьків наголошує на закритій території садочка та власному ігровому майданчику, адже дійсно не багато садочків можуть цим похвалитися, адже часто розташовані у звичайних багатоквартирних будинках. Але часто цей критерій відпадає, адже садочки з власною територією суттєво відрізняються за ціною й багатьом батькам вони просто не по кишені.

Існують заклади, які мають в штаті дитячого лікаря або медсестру, де вихователі мають за плечима курси першої невідкладної допомоги, але таких небагато, а вартість перебування дитини в такому садочку суттєво вища за ті, що таких послуг не надають.

Сумно, але мало хто з батьків цікавиться пожежною безпекою, планом евакуації приміщення, освітою та за здоров’ям педагогічного складу садочка, а також тим, чи є в садочку хоча б медсестра та план дій у разі екстрених ситуацій (дитина впала і розбила голову, невідома алергічна реакція, тощо).

В минулому році у Києві стався показовий випадок: перехожі знайшли хлопчика у парку Наталка на Оболоні. Малюк не міг розказати, де його батьки та з ким він прийшов, тому небайдужі викликали патрульну поліцію. Дві (!) години поліція шукала батьків дитини, обдзвонювала усі приватні та державні заклади. А престижний садочок району (з безліччю гарних відгуків!), який “загубив” малюка на прогулянці, його навіть не шукав. Вже після дзвінка поліції, прорахувавши дітей, вони визнали, що це їхній вихованець. Але уявіть, що могло статися з малюком через неуважність та халатність вихователів.

Фото: pixabay

Чи легальні приватні садочки у столиці?

На деяких сайтах приватних закладів є відмітка про те, що вони мають ліценцію, але це зовсім ні про що не говорить, адже садочки які працюють як ФОП, ТОВ або Громадська організація також цілком законні. Різниця лише в зобов’язаннях власників закладів.

В травні 2016 року набув чинності новий санітарний регламент для дошкільних закладів освіти. Завдяки змінам багатьом приватним садкам вдалося вийти з тіні, адже раніше зробити роботу приватного садочка повністю легальною практично не було можливості. Так, за новими санітарними нормами дитячі садки можуть розташовуватися у квартирах, тепер не обов’язково мати власний харчовий блок, а можна користуватися кейтерингом (замовлення їжі), за умови дотримання усіх вимог до якості продуктів.

Популярні новини зараз

На Київщині затримали «крота» російської розвідки, який під виглядом капелана намагався шпигувати за українськими десантниками

У реабілітації українських ветеранів допомагають коні з ранчо на Київщині

Під час розпивання алкоголю, у Києві стався конфлікт — гість зарізав господаря та втік

СБУ затримала агентурну групу фсб, яка готувала ракетні удари по Київській телевежі та ТЕЦ

Показати ще

Нещодавно соціальні мережі сколихнула новина про те, що поліція викрила нелегальний дитячий садочок в одному з районів столиці та інкримінує організаторам статтю про “викрадення та незаконне утримання людей”, хоча батьки привели туди дітей добровільно. Коментатори у Facebook доволі гнівно відреагували на цю новину: “Садиков не хватает, наверняка кто-то хотел сделать домашний сад, но, конечно, он сильно муляет, а других проблем, естественно, больше нет” и “вот чем заняты правоохранители, пока преступность выросла в 16 раз”.

Чому так дорого?

Місячна вартість перебування дитини у приватному садочку столиці коливається від 7 до 22 тис. гривень, враховуючи, що середня заробітна плата в місті близько 10 тис. гривень, такі заклади по кишені далеко не всім. Батьки жаліються, що дуже дорого, але насправді утримувати дитячий садочок – не дешево. Потрібно платити за оренду приміщення, комунальні послуги, виплачувати заробітну платню, закуповувати продукти або сплачувати рахунки компаніям, які доставляють їжу, обладнання, меблі, іграшки, канцелярія та матеріали для розвитку дитини. Якщо глянути з цього боку, в такому бізнесі не варто розраховувати на багатомільйонні прибутки.

Часто приватні садочки відкривають батьки для своїх власних дітей, в такому випадку, можете бути впевнені, що якість послуг та безпеки там буде на порядок вищою. У будь-якому разі вартість залежить від кількості та якості послуг, що пропонує той чи інший садочок.

Фото: pixabay

Підводні камені

Хоч приватні дитячі садки стали справжнім порятунком для батьків, потрібно відповідальніше ставитися до вибору і враховувати важливі та, на перший погляд, незначні деталі.

Обираючи садочок, не обмежуйтеся екскурсією та розмовою з керівництвом, обов’язково перевіряйте інформацію, яку вам надають. Тетяна, мама трирічного Гліба, розповіла, що прийшла в обраний садок, прочитавши безліч відгуків, їй сподобалася директор закладу, яка запевнила, що відсутність власної закритої території це зовсім не проблема, адже на прогулянку з дітьми (до 10 дітей у групі) ходить вихователь, няня та охоронець. Але яким було здивування Тетяни, коли вона відвідала майданчик садочка і побачила лише одну виховательку, яка сиділа на гойдалці та дивилася в телефон. Інша мама скаржилася, що заявлене у садочку меню не відповідає дійсності. Одного разу, прийшовши без попередження за дитиною в обід, вона побачила, що замість рисового супу з овочами, який зазначений в меню, діти їдять суп з плавленими сирками.

Будьте обережні, не соромтеся ставити незручні питання, адже це безпека та здоров’я вашої дитини. Заздалегідь цікавтеся пожежною безпекою, здоров’ям та кваліфікацією педагогів, харчуванням (тільки реальним, а не тим, що вказане на сайті). Особливо це актуально, коли дитина ще не говорить і не зможе вам розповісти, що вона їла, що робила за день у садочку.

Читайте також:

Доля трьох столичних мегапроєктів: навіщо, коли і чи будуть вони реалізовані

Київ без сміття: хто винен у тому, що столиця потопає у побутових відходах

Служба 112 в Україні: чи запрацює нарешті єдиний номер для екстрених служб