«Хоробрі казки» — це 12 історій спільного досвіду українських родин зі щасливим кінцем, які правдиво, але делікатно пояснюють дітям нові воєнні реалії.

«Хоробрі казки» діти та дорослі спочатку почули. Історії про дружбу; батьків, які пішли на війну, але люблять і сумують за дітьми; підтримку та волонтерство; вільний народ і його героїв — все це спочатку з’явилось в аудіоформаті.

А тепер 12 найважливіших тем: дружба, підтримка, розлука, доброта, солідарність, втрата, належність до спільноти, віра у спільну перемогу, — втілені в окремому виданні.

Читачі, завдяки QR-кодам, які розміщені у книзі «Хоробрі казки», зможуть послухати захоплюючі історії у виконанні відомих українців: Юлії Саніної, Злати Огневич, Сергія Притули, Павла Вишебаби, Тараса Компаніченка, Ірми Вітовської, Антоніни Хижняк та інших.

Тимур Мірошніченко з авторками «Хоробрих казок» Вікторією Мурованою та Іриною Виговською (обидві посередині фото).

«Вечірній Київ» дізнався від Вікторії Мурованої, авторки «Хоробрих казок», генпродюсерки цифрових платформ Суспільного Мовлення про те, що нове видання — це колективний досвід маленьких і великих українців під час повномасштабного вторгнення.

«Як і кожний авторський твір, кожна наша історія — це і наш власний досвід, знання, враження. Ідея створення казок виникла на початку березня 2022 під час моєї роботи у Гуманітарному штабі Львова, куди прибували евакуаційні потяги. Переважно це були мами з дітьми, і в той час, як дорослі розв’язували проблеми виживання, діти сумували за домом, іграшками друзями», — розповіла журналістці «Вечірнього Києва» пані Мурована.

Тарас Компаніченко та «Хорея Козацька» виступають під час презентації «Хоробрих казок».

За її словами, ці історії нового часу створили, щоб дітлахів та їх батьків підтримати, а також правдиво і делікатно пояснити, що відбувається.

Ідея терапевтичності казки полягає у тому, аби створити для дитини особливий фантазійний простір з таким набором символів, який буде зрозумілим дитині та допоможе подолати страхи, комплекси, тривожність.

Маріанна Новаковська, психологиня проєкту у розмові з «Вечірнім Києвом» пояснила важливу особливість дитячого світосприйняття у воєнний час.

«Життєвого досвіду у дитини поки що немає, а питання вже є. І страшно буває вже. І досвід травми вже теж може бути. Казка стає провідником і опорою, щоб інтегрувати, розмістити в собі певний складний досвід і йти далі», — розповіла про те, що дає казкова форма для дитячого розуміння подій і цілого світу водночас.

Популярні новини зараз

У столиці презентують 274 монети та предмети археології, які Естонія повернула Україні

Вулицю Богатирську на Оболоні готують до капремонту, вартість проєкту – ₴1,3 млрд

У Святошинському районі Києва сьогодні вночі стався вибух біля однієї з багатоповерхівок.

У столиці затримали військового лікаря Деснянського ТЦК, який отримував хабарі

Показати ще

Вона зауважила, що автори обирали історії, які хоч і є казковими, але взяті з реального життя.

«Персонажі „Хоробрих казок“ проживають те, що проживали й продовжують проживати наші діти під час війни. І тут терапевтичним є саме мати змогу осмислити цей досвід, проговорити це словами й вчинками персонажів, побути тим, хто вміє знаходити вихід зі складних ситуацій і адаптуватися до нового, сумувати за рідними, повертатись додому, знаходити нових друзів, оберігати світло, збирати військо і врешті, звісно, перемагати», — поділилась пані Новаковська.

До слова, у вересні 2023 року проєкт «Хоробрі казки» здобув друге місце у категорії «цифровий контент» на міжнародному фестивалі «Серце Європи».

Представниця Уповноваженого з прав дітей Ірина Суслова сказала, що книжку «Хоробрі казки» отримає кожна дитина, яка повертається з депортації.

Вам може бути цікаво: В одному з кафе Києва збирають пляшки та російськомовні книги і дають їм "друге життя" — світильники, склянки, підсвічники

«Ми з колективом прийняли таке рішення. Кожна дитина, читаючи цю книжку, має зрозуміти, що ми тут переживали все те саме, що відчували й вони. Саме тому ми хочемо дарувати ці книжки дітям, яких ми повертаємо. Це найкраща книга казок, яку я колись тримала у своїх руках», — розповіла вона.

«Хоробрі казки» вийшли з ілюстраціями художника Георгія Сагітова у видавництві «АССА». І були з успіхом представлені на Національному стенді 75 Франкфуртського книжкового ярмарку наприкінці жовтня.

Читайте також: У Києві презентували книгу-комікс для дітей ветеранів