Про це розповідає АрміяInform.

Презентація результатів проєкту відбулася під час панельної дискусії «Герої про героїв: як ветеранські видавництва ведуть бізнес та зберігають пам’ять про війну» на книжковому фестивалі Kyivbookfest. Проєкт реалізований командою благодійного фонду «Герой України» та громадською організацією «Асоціація учасників та інвалідів АТО» за підтримки Українського ветеранського фонду.

Як розповів проєктний менеджер благодійного фонду «Герой України» Геннадій Кирилов, автором ідеї є військовослужбовець Ілля Шполянський, який задумав цей комікс ще 2015 року. Як ветеран і батько трьох дітей, він із власного досвіду знає, що таке адаптація до цивільного життя. Ілля Шполянський захищав країну ще у 2014–2015 роках, після цього став одним із засновників ГО «Асоціація учасників та інвалідів АТО». Після широкомасштабного вторгнення росіян Ілля та його побратими повернулись до війська.

— Головна мета цього коміксу — допомогти батьку, який повернувся з війни, адаптуватися до цивільного життя. У ньому пояснюється, що родині військового потрібно робити, а чого бажано не робити. Для створення коміксу використані історії з досвіду самого Іллі Шполянського, а деякі — з розповідей інших ветеранів. Крім того, під час роботи дуже допомагала психолог Світлана Ройз, — поділився Геннадій Кирилов.

Про художню складову та створення взаєморозуміння між батьком-ветераном та дитиною розповів художник коміксу Олександр Корєшков.

— У процесі підготовки до роботи я вивчав, зокрема, що таке ПТСР, і виявив у себе його ознаки. Почасти це допомогло мені працювати над проєктом, адже в другій частині я дещо додав від себе. За основу взяв ідею Іллі та адаптував її до формату коміксу, адже не завжди написане автором можна намалювати. А потім виявилось, що я домалював саме те, що він не встиг дописати, — зазначив художник.

Водночас він наголосив на важливості участі в роботі дорослого і дитячого психологів, які стримували його творчу фантазію і адаптували зображення до дитячого сприйняття.

Попри те, що психологи стримували емоційну складову коміксів, хоча я її відстоював, бо без неї неможливо донести інформацію, комікси зачіпають за живе, і читачі пишуть, що вони були вражені і що комікс допоміг їм порозумітися, — сказав він.

Організатори розповіли і про виклики, які постали в роботі над проєктом.

Популярні новини зараз

У Києві судитимуть завідувача лікарні, що видавав ухилянтам фіктивні довідки про інвалідність

У столиці відбудеться Фестиваль української писанки, планують встановити світовий рекорд з писанкарства — МКІП

У Броварах сьогодні надійшло повідомлення про нібито замінування навчальних закладів

Прикриваючи собою побратимів — на Луганщині героїчно загинув військовий з Броварів

Показати ще

— Ми планували комікс для ветеранів, але вони здебільшого на війні, тому розширили цільову аудиторію на військовослужбовців. Саме зараз вони повертаються додому, потрапляють у цивільне життя, і потрібно їм допомагати з адаптацією. Другим викликом був попит. Спочатку він був низький, люди боялися залишати свої персональні дані під час реєстрації на отримання примірника. Але після того, як розійшлися перші примірники, читачі почали писати схвальні відгуки, попит зріс в рази. Запитів багато, зокрема ми не врахували, що цього коміксу потребуватимуть психологи і бібліотеки. Близько 50 тестових примірників було розіслано до бібліотек, і читачі були в захваті, — пояснив Геннадій Кирилов.

— Написати історію про війну, про травму, про стрес, але для дітей, стало для мене справжнім викликом, — ділиться Олександр Корєшков. — Мені довелося знайти такий спосіб розповіді, такий візуальний ряд, щоб не налякати дітей. Бо коли намалювати перше, що лізло в голову, то діти не зможуть таку книгу взяти в руки. Таким рятівним засобом став головний оповідач коміксу Кіт Патрон. Це такий милий пухнастий наставник, який розповідає доволі серйозні речі.

До речі, як розповів Геннадій Кирилов, кіт не був вигаданим персонажем, це справжній кіт Іллі Шполянського, який був з ним на фронті у 2015 році і якого він забрав додому.

Комікс — це найефективніший спосіб пояснити дитині складні речі простими словами. Команда громадської організації впевнена, що проєкт допоможе у комунікації в родинах.

Реєстрація на отримання 1500 безкоштовного примірника коміксу завершена.

Більша частина сімей військових та ветеранів вже безкоштовно отримала комікс та пройшла веб-квест, після проходження якого діти отримають унікальні подарунки від нашого проєкту.

15 вересня буде відкрито доступ до електронної версії коміксу. Крім того, організатори почнуть збирати кошти на друк партії в 10 тисяч примірників.

Можливо Вас зацікавить наступні матеріали за темою: