Охочих здати багато, каже засновниця проєкту Нателла Думбадзе. Вона розповіла Вікенду про перетворення паперу на світильники, а пляшок — на склянки та свічки.

Ми дуже маленький і молодий проєкт. У нас поки немає складів. А після оголошення по району назбирали стільки тих книжок, що часом не могли пробратися в майстерню.

У кафе Нателли повністю використовується скляний посуд з обрізаних пляшок. І там же будуть використовувати предмети інтерʼєру, виготовлені з переробленого паперу.

— Ми переробляємо ті книжки та виготовляємо з них вази, світильники. Перший дроп планується наприкінці листопада. Технологію переробки пляшок у склянки я довго відпрацьовувала, — каже власниця. — У мене саморобні інструменти, бо в Україні важко знайти потрібні насадки для шліфування склянки циліндричної форми. Важко було зрозуміти, як зачищати внутрішню крайку. Усі методи зачистки, які пробувала, мене не задовольняли, бо крайка все ж залишалася гостренькою.

А потім мене осяяло, і я придумала інструмент, яким можна захищати внутрішню крайку, щоб вона ставала округлою. Так все почалося — зі склянок. А загалом почалося з того, що я хотіла зробити свій внесок у захист довкілля.

От я і вирішила почати з пляшок у нашому кафе. Тепер ми не лише використовуємо ці склянки для себе, а й продаємо їх. Купують здебільшого інші заклади, щоб використовувати у себе такий посуд. Також співпрацюємо зі свічниками: вони заливають в наші склянки свічки.

Читайте також: Активісти продовжують справу загиблого на війні Сергія Миронова — реставрують історичні двері Києва

Загалом я замислила в цьому проєкті скомбінувати кілька різних матеріалів, які можна переробляти: папір, скло та волокна. Дві технології з трьох вже запущені: переробляємо пляшки у склянки й вази, а папір — у різні вироби.

Торік бачила, що шукали вовну на шкарпетки для військових. Я подивилася, скільки продається светрів у секонд-хенді. Багато тих речей уже ніхто не купить, і що далі з ними робити? Спалювати? Це неекологічно. А можна ж розплести та звʼязати з тієї пряжі щось нове. Я поки поставила цю частину на паузу, бо відпрацьовую технології по склянках і паперу. А потім повернуся до вʼязання.

У мене на виробництві кілька дівчат, які займаються керамікою. Тож нам стало цікаво подивитися, як паперова маса поводиться в керамічних техніках ліпки та який вигляд це матиме в інтерʼєрі. Перероблений папір — уже не папір, це вироби з паперової маси, предмети інтерʼєру, дизайну.

Популярні новини зараз

У Києві засуджено екс-тренера, який змусив двох неповнолітніх дівчат оголюватись та займатись проституцією

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

Забудовник усунув наслідки зсуву ґрунту у Солом'янському парку, який стався через будівництво ЖК

16-річний винахідник удосконалив "чоботи-павуки", що захищає ноги від вибуху "мін-пелюсток"

Показати ще

У першу чергу працюємо над створенням світильників. Вироби з паперу досить легкі, а такий світильник видається керамічним або як виріб з міцелію. Коли стали вивчати тему, дізналися, що з переробленого паперу роблять навіть меблі. Також робимо з нього візитівки та картки для художників, для підприємців, які хочуть робити візитівки на екопапері.

Звісно, склянки з перероблених пляшок, папір за такою технологією коштують дорожче, адже переробка — це ручна робота. Іноді мені кажуть: «Ти ж просто взяла сміття й усе». Тоді відповідаю: «А якась людина просто взяла пісочок, розплавила й отримала скло. Це ж просто, правда?» Вторинна сировина тому і зветься сировиною, бо має пройти довгий шлях від до продукту. І коштує вона не набагато дешевше, особливо логістично.

От повернімося до технології виготовлення склянок. Спочатку їх потрібно очистити від етикеток, велика кількість з яких клеїться намертво. Так як ми не використовуємо розчинювачі, що забруднюють стоки, зачистка тільки 30 таких пляшечок – один робочий день. Можна швидше і буде дешевше, але нащо відкривати еко проєкт, щоб генерувати забруднення води? Далі — обрізка, потім шліфування на грубому шліфувальному колі, потім ще три види шліфування, один вид полірування. І тільки після цього виходить готовий продукт! Ми не робимо операції на станку, у нас не завод. Це все ручна праця, але її цінність в тому, що ми не використовуємо нові ресурси, які на планеті й так скорочуються. Ми зменшуємо кількість сміття, яке тепер не потрапляє на звалища. Ну і просто наші вироби красиві, мінімалістичні. Такі кольорові склянки важко знайти в магазинах, а ще ми використовуємо пляшки різних видів.

Я працювала в сфері гостинности 13 років і знаю, що склянки — це витратний матеріал. Здебільшого через маленькі сколи. На вигляд наче все добре, але так людина може порізати губу. Так ми зараз пропонуємо закладам послугу за невеличкі гроші: забираємо такі склянки й зачищаємо краєчки на міліметр. І даємо склянці друге життя.

Тож приходьте в наше кафе, тут же знаходиться й магазин, де продаємо не тільки свої вироби, а й партнерів.

Раніше Хрещатик писав про те, що активісти-реставратори відновили історичну вивіску одного з найстаріших фотосалонів Києва.