Автор: Наталія Литвинова

Підступний COVID-19 застав увесь світ зненацька. Через карантин найбільше «перепало» малому та середньому бізнесу. Ніхто не був готовим до повного закриття торгових центрів, ресторанів, барів, б’юті-салонів, культурних просторів, хабів, офісів. Багатьом підприємцям довелось повністю припинити роботу на період карантину, відправити персонал у «відпустку за свій рахунок» та чекати кращих часів. Для багатьох настав час переосмислення. Хтось втратив більшу частину доходу і думає над тим, як переформатувати свої послуги під нинішні умови. Нещодавно уряд послабив умови карантину для деяких видів бізнесу.

Зокрема, дозволено:

  • Продаж запчастин для транспортних засобів, у тому числі для тракторів та іншої с/г техніки;
  • Продаж добового молодняка свійської птиці;
  • Роботу усіх видів фінансових установ, у тому числі ломбардів і кредитних спілок.

Та все ж багато кому довелось застигнути в очікуванні, а хтось примудряється в цих умовах рятувати бізнес.

Ресторатори Альона Басецька та Олена Жигун

Ресторани Fiji Lounge Bar, Prynada Ukrainian Café, Gastrobar7 та мережа азіатських ресторанів Khu Yum

Фото: Альона Басецька та Олена Жигун

Карантин нещадно вдарив по ресторанному бізнесу, але деякі заклади працюють на доставку. Ресторатори з багаторічним стажем Альона Басецька та Олена Жигун виявились готовими до подібних викликів. Акцент в Prynada Ukrainian Cafe поставили на виробництво напівфабрикатів «хендмейд» і не помилились: попит на українську кухню на карантині є, особливо на вареники, які є однією з коронних страв закладу.

На доставку працюють і ресторани азіатської кухні Khu Yum – страви замовляють через партнерські сайти Uber, Glovo, «Ракета», також можна замовляти їжу на самовиніс за попереднім дзвінком. Fiji Lounge Bar довелось перевести в режим очікування, адже його атмосферу «онлайн» не передати, а фішкою Gastrobar7 на карантині стали коктейлі, закатані у невеликі пляшечки. Гостям, які заїжджають за подібного роду задоволенням, лишається самостійно вдома додати в напій лід. Рестораторам хоч і довелось відправити більшу частину команди у відпустку, проте зарплати виплатили усім працівникам у повному обсязі.

«Ми зараз не сидимо в очікуванні, що карантин мине і ми продовжимо роботу в тому ж дусі. Ми розуміємо, що буде криза, готуємось до цього, а також до того, аби плавно та безпечно виходити з карантину і в умовах кризи продовжувати втілювати наші напрацювання», – каже Альона Басецька.

Головна порада від рестораторки – щодня думати про нові варіанти виживання під час карантину і працювати над втіленням своїх ідей у життя.

Тетяна Руднєва

дизайнер одягу в ательє Fueki Ryuko

Фото: Тетяна Руднева

Сфера пошиття одягу зараз застигла в очікуванні.

«Після того, як оголосили карантин, люди аж ніяк не побігли купляти сукні, а саме сукні були нашим основним напрямком у пошитті одягу. Ми не стали міняти профіль на пошиття багаторазових масок – це наша принципова позиція», – розповідає дизайнер та співвласник ательє Тетяна Руднєва.

В ательє вирішили, що не зможуть гарантувати до кінця рівень захисту масок, адже мова іде про життя і здоров’я людей, тому було б не правильно підставляти когось під ризик. Майстрині на карантині працюють над новими ескізами, удосконалюють навички. У майбутньому окрім пошиття на замовлення планують виготовляти одяг невеликим партіями і продавати його.

Популярні новини зараз

Колектив Київського пологового будинку №2 виступив на підтримку звільненого директора Сальнікова

Зарізав власного сина та аби приховати злочин — розчленував тіло, частину викинув, частину сховав у гаражі

У пологовому будинку №5 перед реорганізацією вирішили провести низку ремонтів на суму понад ₴49 млн

Вакарчук присвятив пісню кримським татарам

Показати ще

Стас Жирков

Директор, художній керівник Київського академічного театру драми та комедії на Лівому березі Дніпра

Фото: Стас Жирков

Київський академічний театр драми та комедії на лівому березі Дніпра також в режимі очікування.

«Творча робота в театрі не можлива. Але ми займаємось плануванням, ведемо господарчі роботи, закупки», – каже директор-художній керівник театру Стас Жирков.

Працівники театру на період карантину перейшли в режим 66% від зарплатні, а контакт із глядачами тримають через Facebook – щодня викладають відео артистів – мотивуючі, смішні та серйозні. Театр драми та комедії на лівому березі виявився не готовим до онлайн-показу вистав, адже запису їх у гарній якості фактично немає. Є лише спектакль «Сталкери», запис якого здійснювався сумісно з телеканалом UA: КУЛЬТУРА.

«Ця ситуація навчить нас робити якісний запис, аби ми були готові до всього», – певен керівник театру.

«Плюшки» від салонів

В незрозумілій ситуації опинились салони краси, масажні кабінети, перукарні. Послуги б’юті-сфери під час пандемії стали майже недоступними. Тим, у кого немає сусідів-майстрів манікюру чи перукарів у під’їзді, доводиться чекати закінчення карантину, аби привести себе до ладу. Втім, деякі салони роблять суттєві знижки на послуги, які потрібно оплатити зараз, але отримати їх можна лише після закінчення карантину. Ще клієнтам пропонують завести свій рахунок в деяких салонах, куди вони можуть протягом карантину класти кошти «на майбутнє», аби після закінчення карантину мати змогу отримати послуги із суттєвою знижкою. Цим рахунком можна ділитись навіть із членами родини, а залишок коштів на рахунку не «згоратиме».

«Криза – час можливостей»

Рекомендації кар’єрного консультанта Уляни Ходорівської

Фото: Уляна Ходорівська
  • Під час карантину приділіть увагу собі. Якими б не були зміни навколо, нам всім доведеться до них пристосовуватись, а на це треба сили. Навіть маленька додаткова турбота про себе зараз буде цінною. Сон, смачна їжа, багато води, інформаційна гігієна.
  • На нас сиплеться потік прогнозів на майбутнє, зокрема, про ринок праці. Це лише прогнози, не приймайте їх за істину. Не налаштовуйтесь йти працювати кур’єром чи пакувальницею, не плануйте професійний апокаліпсис, зупиняйте ці думки.
  • Якщо ви в ресурсі, оновіть своє резюме, згадайте свої сильні сторони, навички, компетенції. Перегляньте свій останній досвід: чого нового ви навчились за останні декілька років? Почніть моніторити вакансії з декількох джерел.
  • Попри непросту ситуацію на ринку праці робота є, вакансії відкриваються, людей наймають. Подумайте, якою могла би бути хороша професійна ситуація для вас зараз? Чого б хотілося? Кажуть, криза – час можливостей, яких хотіли б ви?

 

Долучайтесь до нашого телеграм-каналу – читайте актуальні новини Києва!

Читайте також:

Відкривається колосальне поле для розвитку: корисні поради, як пережити карантин і не загубити себе

Пік епідемії очікують в середині квітня, тому карантин можуть подовжити: Геращенко