Текст інтерв’ю: Наталія Литвинова

Світ неначе завмер через коронавірус. Зокрема, в Україні рішенням уряду карантин подовжено до 24 квітня, хоча термін може змінюватись в залежності від епідеміологічної ситуації. Тим не менше українці вже вчаться жити в новій, багато в чому не комфортній реальності. Хтось вже втратив роботу, на багатьох підприємствах людей відправляють у відпустку за свій рахунок. І хоч Володимир Зеленський закликав підприємців не звільняти людей, заспокоюючи, що невдовзі будуть розроблені державні програми підтримки громадян і бізнесу, експерти радять використовувати карантин як період для розвитку та готуватись до нових викликів життя.

Починаємо роботу над собою

Зараз коронавірус із медичної проблеми переріс у загрозу для економіки. Людей відправляють у відпустки за свій рахунок. Мільйонам українців потрібно буде перелаштовуватись на нові умови існування, але не всі ще розуміють, як саме. З чого потрібно почати перебудовувати свій світ в умовах карантинної кризи?

Це питання можна розглядати з різних сторін. Наприклад, молоде покоління майже не панікує. Ці люди можуть швидко перелаштовуватись, вони мобільні. Але більшість людей, які сьогодні опинились у такій ситуації – це люди з 90-х. Вони не всі підготовлені до таких змін. Але ситуація з карантином так швидко не закінчиться, можливо, це затягнеться до червня. Тому більш старшим людям не потрібно тішити себе ілюзіями про те, що хтось їм допоможе. Вже зараз потрібно сісти та згадати все те, що знали, вміли та могли в 90-х роках.

Це може бути навіть звичайна ручна праця?

Так. Не потрібно очікувати на чиюсь допомогу. Потрібно швидко перебудуватись, без ілюзій та очікувань, що хтось буде допомагати виживати. Підприємства почнуть зачинятись, економіка просяде. В країні буде багато безробітних, враховуючи те, що з Європи нещодавно приїхали тисячі українців, які там працювали. В Європі цим людям сказали повертатись додому. Навіть тим, хто пропрацював там багато років. Люди мусять тут себе чимось займати, а більшість з них із селищ, де кар’єрних перспектив не дуже багато.

Тобто, цим людям доведеться працювати руками, наприклад, саджати город?

Городи, домашнє господарство. Вони змушені будуть себе чимось зайняти, інакше на цих людей чекає психологічне «просідання», депресія. Загальної «таблетки» від всього цього нема. Тенденція провалу вниз буде дуже сильною – так я бачу цю ситуацію. Візьмемо медпрацівників. Багато людей з медичною освітою не захотіли колись йти працювати у сферу медицини, думаючи, що краще у Європі мити туалети за тисячу євро, ніж в Україні працювати за 200 доларів. Але українським медикам в умовах пандемії вже підніматимуть зарплатню. Серед тих, хто нещодавно повернувся з Європи є багато медпрацівників з дипломами. Ці люди зараз можуть починати займатись організацією волонтерської роботи.

Іншими словами – долати свою кризу?

Так, адже криза – це період великих можливостей. Нам зараз всім потрібно швидко згадати, чим ми можемо бути корисними і включитись в цю роботу. Це психологічний момент, але багатьом буде складно подолати цей період «ломки», прийняти ті реалії, які рухаються на нас. Більшість людей живуть «пережитками» того, що їм вчора було комфортно і безпечно – цій категорії людей зараз буде складно. Вони можуть не вписатись в умови сучасних технологій. Постраждають ті, хто економічно, соціально, психологічно підготовленим не був. Ці люди в найближчий час мають перебудувати себе.

Фото: Меір Гольдберг, facebook

Тобто, сподіватись, наприклад, на допомогу від влади – не варіант? Потрібно надіятись лише на себе?

Так. Наприклад, в Китаї вже зараз готуються до нового спалаху епідемії. Він може припасти на осінь цього року, а вірус може мати навіть іншу назву. У повітрі давно витала «Третя світова», але люди як жили так і жили. Вони думали, що це вигадки, але це не так. Війна абсолютно для всіх «аукнулась» тим, що якийсь вірус присадив та притиснув усіх – президента, прем’єрів, депутатів. Всіх прирівняв.

Так, це війна, але без пострілів та бомб.

Популярні новини зараз

У столиці стався напад на військового ЗСУ

Столичні першокласники не розуміють 40% почутого на уроках — дослідження «Спільномова»

Поліція, прокуратура, омбудсмен та в.о. директора відреагували на історію з побиттям 13-річного підлітка у школі Києва

У Києві прощаються із українським письменником та видавцем Дмитром Капрановим

Показати ще

Так, без божевільної кількості коштів, які витрачали гіганти – США, Росія, Китай. Притиснуло усіх. Постає питання: як зараз почнуть розвиватись технології ? В IT-сферу, інтелект, великі кошти будуть вкладатись в розвиток сучасної медицини, де, з моєї точки зору, будуть поєднувати компоненти духовності, езотерики та медицини. Так звані нанотехнології. Сьогодні більшість процесів будуть оцифровувати. Великі гроші будуть вкладатись у розвиток нанотехнологій. Ситуація з коронавірусом зараз усіх навчила, що для того, щоб паралізувати економіку, державу – не потрібна ядерна бомба, зброя та армія. Якийсь невидимий вірус сьогодні навіть інформаційно дозволяє «висадити» людей.

То що ж нам робити?

Ми нащадки людей, які пройшли Другу світову війну. Всім потрібно перебудуватись, не жити в ілюзії. Ця ситуація притиснула світ, аби він завмер, аби люди зрозуміли, що далі ми так жити не можемо. Цей момент і змусить людей всіх зараз швидко перебудуватись. Тож, потрібно закочувати рукава та починати щось робити, хто що може. Потрібно пересидіти все це, але за цей час потрібно і попрацювати над собою. Багато людей не хочуть цього робити, але на таких чекає плачевний результат. Потрібно називати речі своїми іменами.

«Плачевний результат» – це депресії?

Депресії, алкоголь, претензії один до одного.

Фото: Меір Гольдберг, facebook

«Вмикаємо» тіло

Багато людей розуміють, що їм потрібно змінюватись, але швидко приймати якісь кроки не всі можуть. Що б ви порадили в такому випадку?

Навіть найменш гнучким людям доведеться напрацювати гнучкість. Почати можна хоча б зі спорту. Тіло, приведене в стан активності, – підтягне за собою і все інше. Аби «пересидіти» все це, потрібно спершу увімкнути тіло. Тіло переносить весь страх, паніку, лінь, весь цей жах. Якщо ж ми тіло починаємо тренувати, кров починає грати, людині хочеться щось робити. В такому режимі включається активна робота мозку – він в гарному розумінні цього слова починає перебудовувати свою свідомість в режим хоча б виживання. Я навіть не кажу про високі поняття, такі як насолода, довіра, відчуття комфорту. Але, включивши в роботу тіло, можна виховати в себе гнучкість. Якщо просто лежати на дивані в депресії, вживати алкоголь, то жодні поради не допоможуть.

Ми живемо в умовах, коли уряд запровадив режим надзвичайної ситуації по всій країні.
У супермаркетах люди тримають один від одного дистанцію, сусіди будинку не хочуть заходити в один ліфт, а деякі на повному серйозі ходять у протигазах. Як вийти з карантину психічно здоровою людиною?

Це лише тільки три тижні карантину. А якщо в такому режимі ми будемо знаходитись місяць або півтора? На фоні непідготовленої психіки та свідомості люди можуть з’їхати з глузду. Через страх та паніку люди відсторонюються один від одного, а є люди, які зберігають спокій, вони маску не носять, вдягають її лише у супермаркет. Але люди зараз можуть так увійти в режим відсторонення один від одного через паніку, що їм доведеться мінімум місяць перебудовувати себе. Вони будуть жахатись один від одного. Для багатьох кінець пандемії може бути – наче День перемоги, а хтось може продовжувати дистанціюватись. Уявіть, якщо маски та спецкостюми одягне група людей – просто так і зайде в супермаркет. Це може викликати шок та паніку як у персоналу так і у відвідувачів. Навіть якщо це буде флешмоб. Закон вони не порушують, адже вони просто згуртовано притримуються мір захисту. Але у інших це викличе подив та паніку, хоча по суті такій групі людей не можна пред’явити ніяких претензій.

Фото: Меір Гольдберг, facebook

Розвиваємо підприємливість

Окрім гнучкості та працьовитості, які якості ще потрібно розвивати, аби не просісти в умовах карантину?

Якщо ми думаємо про щось добре – значить буде добре. Потрібно налаштовувати себе на любов, радість, мудрість, позитив. Розвивати потрібно підприємливість – це головне. В цьому режимі можна заробити абсолютно на всьому. Потрібно підключити інтелект. Поле для розвитку зараз колосальне. Популярним можна стати, навіть влаштувавши флешмоб в групі спецкостюмів. Волонтерство зараз затребуване – це також може стати шансом для когось.

Але волонтерство не передбачає заробітку, це добровільна поміч.

Так. Формуються зараз групи волонтерів. Ці люди у подальшому будуть помічені державою. Повз них не пройдуть. Підприємницька можливість сьогодні безмежна для позитивно налаштованих активних людей. Провідні сфери, яким у майбутньому будуть приділяти більше уваги – це медицина та нанотехнології. Українці – талановита нація. Головне – не знецінювати себе, свою працю, не «здавати себе в оренду» за безцінь.

Чи є універсальна формула – як пережити цю пандемію, без великих втрат?

Потрібно прийняти цю ситуацію. Якщо людина приймає, вона психологічно легко щось переживає. Будь-яка форма боротьби із запереченням того, що відбувається, може зробити людину ще більш психічно неврівноваженою, злою, агресивно, соціально не адаптованою, вразливою. Така людина може навіть нести загрозу для держави. Потрібно просто прийняти цю ситуацію. І важливо на 100% взяти відповідальність за самого себе. Краща формула пережити все: це зранку, умившись, на дзеркалі дивлячись на себе, написати: «Із сьогоднішнього дня я беру 100% відповідальність за своє життя». В цих реаліях сьогодні потрібно навчитись жити.

Читайте також:

Партія Голос влаштувала автомітинг на Банковій по всім правилам карантину

Для надзвичайного стану ситуацiя в країнi не критична: Шмигаль

В яких випадках роблять тест на коронавірус: куди звертатись при відмові брати зразки

В МОЗ пояснили, хто частіше хворіє на коронавірус в Україні (відео)