У Києві, у галереї The Naked Room, відбулася презентація проєкту українського павільйону на 59-й Венеційській бієнале сучасного мистецтва Фонтан виснаження. «Висока вода».

Про це пише НВ.

За основу проєкту взяли ідею Фонтану виснаження художника Павла Макова, яка з’явилась в 1995 році як відповідь на екологічну та управлінську кризу у Харкові. «Ця ідея з’явилася в моїй голові в 1995 році. Це була моя відповідь на ситуацію безпосередньо в Харкові, та і в країні в цілому. У Харкові на той час жоден з фонтанів влітку не працював, і мене це привело до думки, що це виснаження, це відсутність сили, наснаги доводити навіть у влади те, що вона існує», — розповів він.

Придуманий Маковим арт-об’єкт — піраміда із мідних воронок, кожна з яких розщеплюється двома трубками та передає воду у нижні воронки — так і не був повною мірою реалізований. Хоча за цей час художник використовував елементи цієї концепції в своїх ескізах, книгах, грі, тощо. Маков час від часу повертався до своєї ідеї і виставляв частково реалізований проект у Харкові, Києві, Львові. Однак, за словами художника, «він ніколи не працював як фонтан, там ніколи не була присутня вода».