Мітингують гірняки шахт, що входять до складу Криворізького залізорудного комбінату: “Жовтнева”, “Батьківщина”, “Тернівська”, “Гвардійська”. Про це повідомляє сайт “Хрещатик.news”, з посиланням на сайт Страна.

Криворізький залізорудний комбінат знаходиться та управлінні компанії “Метінвест” Ріната Ахметова та групи “Приват” Ігоря Коломойського.

За словами голови Незалежної профспілки гірняків Михайла Волинця, головна вимога гірників — підвищення заробітних плат, покращення умов праці, повернення пільгового стажу по спискам 1 та 2, виключення порушень при атестації.

“Зарплати по окремим категоріям робітників не переглядали з 2013 року. Є робочі (допоміжних професій, наприклад підземні стовбурові), яким нараховують усього по 7-8 тисяч, а на руки вони отримують менш як 6 тисяч. У представників так званих основних професій (гірські майстри, транспортники та ін.) зарплати вище — до 10-15 тисяч, але на руки виходить все одно навіть менше, ніж отримують охоронці АТБ. У деяких шахтарів зарплати до 30 тисяч гривень, але таких одиниці. Шахтарі вимагають, щоб мінімальний рівень зарплат стартував від тисячі доларів, і вже від нього налічували надбавки і коефіцієнти “, – розповів Волинець.

Роботодавці визнали такі вимоги гірників завищеними, пропонують підвищити платню усього на 10-25%, але робітники на такі умови не згодні, тому досі знаходяться під землею.

“Реально просто дістало, що нам не переглядають зарплату роками та ці жахливі умови праці. Платять фактично за курсом 2013 року. Нам, якщо чесно, все одно, хто власник. Нас цікавить, щоб ми отримували гроші, які не соромно додому приносити. А то дружини вже посилають збирати полуницю в Польщу — мовляв, там більше платять”, – розповів один з гірників.

Якщо вимоги шахтарів не будуть задовільнені, до них готові приєднатися дружини — перекрити рух на трасі.

Нагадаємо, Курсантки, яких покалічив п’яний майор, відмовились брати компенсацію

Читайте також:

“Це шахрайство з боку ДБР”: Богдан прокоментував виклик на допит

В Чернівцях поліцейський не встиг загальмувати і “припаркував” автівку на паркан (фото)

В Україні скоро бракуватиме лікарів: Максим Степанов спрогнозував третю хвилю COVID-19