Кабінет Міністрів на своєму засіданні схвалив законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу України. Документом пропонується встановити кримінальну відповідальність для осіб, які втягують дітей до участі у незаконних воєнізованих або збройних формуваннях. За відповідні дії передбачається позбавлення волі на строк від 10 до 15 років. Про це повідомляє «Урядовий портал».

Також передбачається посилення відповідальності за втягнення дітей у злочинну діяльність. Якщо такі дії спричинили тяжкі наслідки для малолітнього або неповнолітнього – покаранням буде позбавлення волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років.

“Діти знаходяться під посиленим захистом держави. Злочинцям — сувора відповідальність”, – сказав Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук.

Міністр соціальної політики України Юлія Соколовська на своїй сторінці у Фейсбуці додала, що проблема назріла давно, за неофіційними даними, станом на 2015 рік на території проведення антитерористичної операції загинула 21 неповнолітня особа, яка безпосередньо брала участь у бойових діях.

Представниками U-Report (молодіжний проект, у межах якого проводяться швидкі опитування через безкоштовні СМС, що дає змогу дізнатись думку молоді із важливих суспільних питань) та фахівцями Міністерства соціальної політики України проведено опитування з питань залучення дітей до збройних конфліктів. Згідно з результатами цього опитування, у якому взяло участь 13 972 респонденти віком від 14 до 34 років:

  • 28,4 % опитаних знають про випадки, коли діти брали участь у бойових діях під час збройних конфліктів,
  • 6,4 % неповнолітніх потрапляли в ситуації, коли їх або їхніх друзів намагалися залучити до участі в збройному конфлікті,
  • 11,1 % опитаних віком 18 років і старше знають про ситуації, коли дітей намагалися залучити до збройного конфлікту.

Юлія Соколовська наголосила, що дана ініціатива є дуже важливою для дітей, які проживають у районах проведення Операції об’єднаних сил і можуть бути втягнені до участі у діяльності не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань, а також на осіб, які мають намір втягнути дітей до такої участі.

Нагадаємо, За перевезення дітей без автокрісла водіїв будуть штрафувати

Читайте також:

Зеленський підписав указ про підтримку дітей-сиріт

У Києві розробили карту для батьків “особливих дітей”