Автор: Оксана Москаленко

Батьки столичних школярів розділилися на два табори, один з яких вважає, що здавати гроші необхідно, бо це допоможе зробити перебування дитини в школі комфортнішим, інший впевнений, що все має фінансувати держава.

Загострює ситуацію неоднакове матеріальне становище батьків, адже є ті, для кого 100 гривень щомісяця невеликі гроші, та ті, хто рахує кожну копійку до зарплати. Батьківські комітети та Viber-чати є кошмаром для деяких батьків та дітей, які піддаються жорстокому булінгу зі сторони вчителів та однокласників.

Фото: pixabay

На що здають гроші в школі

1 Благодійний внесок. Такий вид матеріальної допомоги частіше за все сплачується одноразово, при вступі в школу. Попри те, що внесок “благодійний”, завжди є фіксована сума, яка залежить від престижу школи та від міста. Наприклад, у столичних школах ця сума коливається від 1000 до 2500 тис. гривень. Благодійність має бути добровільного, але батьки наголошують, що такі внески не просто обов’язкові, а примусові.

2 Фонд школи. Якщо дитина зарахована до школи, то батьки мають сплачувати щомісячні або щорічні (залежить від школи) внески у фонд школи. Суми коливаються від 30 до 200 гривень на місяць. Опитування батьків показало, що батьки переважно не цікавляться і не знають, на що конкретно витрачаються ці гроші. “Напевно, на ремонт або на побутову хімію. Ви ж знаєте, як держава фінансує”, – зазначає Віталій, батько першокласника Максима.

Проте правда полягає в тому, що держава фінансує усі школи, але іноді кошти зависають. Або йдуть не за призначенням. Тому тут все залежить від адміністрації освітнього закладу та від бажання отримати їх. Дуже рідко на сайті школи, яка практикує подібні внески, можна побачити звіти про витрачені батьківські кошти.

Фото: pixabay

Часто батьки не здають гроші у фонд школи саме через брак звітності. Особливо якщо зауважити, що збираються кошти готівкою, а не перераховуються на рахунок школи. Батьки наголошують, що не проти допомогти закладу – але якщо буде прозорий збір та чесні звіти. У соціальних мережах, у батьківських групах пропонують варіанти, як це можна зробити. Наприклад, в коридорі школи встановити спеціальний термінал на якому буде вказана сума, яку необхідно зібрати, мета збору коштів, сума, яку ще потрібно зібрати, та кінцева дата збору. В такому випадку батьки зможуть здати ту суму, яку вважають за потрібне.

3 Фонд класу. 80% батьків, які мають матеріальну можливість, здають гроші у фонд класу. Щомісяця батьки мають здати фіксовану суму (в кожній школі ця сума різна, але переважно від 50 до 100 грн) на потреби класу: вода, паперові стаканчики, мийні та гігієнічні засоби, крейда, подарунки іменинникам та інше. Дехто з батьків зазначає, що на свята (Новий рік, 8 березня, День Козацтва) вони здають додаткові кошти на подарунки дітям та вчителям.

Обов’язково чи ні?

Усі внески, як ми вже зазначили, є благодійними, тому ніхто, ні адміністрація школи, ні вчитель, ні батьківський комітет не мають права вимагати гроші, а тим паче погрожувати вам або вашій дитині. Юристи зазначають, що такі дії підпадають під статтю 364 ККУ “Зловживання владою або службовим становищем” і караються виправними роботами або арештом на строк від шести місяців до трьох років, із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Фінансовий булінг

Шкільні побори нерідко відбиваються на психологічному стані школярів та дитячому колективі в цілому. Батьківські комітети у спільних чатах влаштовують справжню травлю батьків, які не здають гроші.

Інколи вчителі підтримують це і буквально знущаються з таких дітей, перетворюючи їх на білу ворону. Декілька років тому соцмережі сколихнула новина про те, що в одній зі шкіл Харкова на спільному святі дівчинку вивели перед усім класом та сказали, що вона не буде їсти торт, адже її мама не здала гроші. Торт був не порційний, і така поведінка вчителя обурила і батьків, і соцмережі, адже це ніщо інше як булінг.

Схожа ситуація трапилася з хлопчиком, мама якого не здала гроші на привітання з Днем козацтва. Йому віддали подарунок хлопчика, який не прийшов на свято, але згодом подзвонили мамі та вимагали повернути його або компенсувати грошима. Це випадки, про які батьки не бояться писати в соціальних мережах. А скільки тих, хто мовчить, а діти щодня зазнають тиску?

Фото: pixabay

Знати свої права

Є школи, де директори свідомо відмовляються від усіх батьківських внесків, а розв’язують усі питання стосовно матеріального забезпечення школи, ремонту, закупівлі обладнання з відділами освіти. В таких закладах батьки можуть збирати гроші лише на потреби класу і вони є виключно добровільними, а тому жодні погрози та висміювання тих, хто не здає гроші, неприпустимі. Крім того, ніхто не має права заборонити вашій дитині пити воду, або використовувати серветки, навіть якщо вона не здавала на це гроші. Якщо така ситуація трапилася, то в першу чергу потрібно поспілкуватися с вчителем та адміністрацією школи. Якщо ж проблема не вирішується або загострюється, ви маєте повне право звернулися в поліцію, адже це є прямим порушенням з боку працівників освітнього закладу. Варто знати свої права, щоб мати можливість відстоювати власні інтереси та інтереси своєї дитини.

Популярні новини зараз

У Києві прощаються із українським письменником та видавцем Дмитром Капрановим

Вбивство підлітка в столичному фунікулері — не відпускали додому, підозрюваний перебуває в СІЗО

Жінка в одному з підвалів Києва відшукала змію у відрі, однак рятувальники, що приїхали на місце дуже здивувались знахідці

Командувач Об'єднаних сил ЗСУ зустрівся з МВГ, яка за останній час знищила ракету Х-101 та "шахед"

Показати ще

Нагадаємо, “Хрещатик.news” досліджував, чому реформа освіти виявилася провальною та хто в цьому винен?

Читайте також:

Освіта в Україні: чому Ганна Новосад планує закривати школи та скорочувати вчителів

Служба 112 в Україні: чи запрацює нарешті єдиний номер для екстрених служб

Злив баз персональних даних в Україні: не захищений ніхто