Президент України Володимир Зеленський просить міжнародних партнерів зберігати тиск на Російську Федерацію через ситуацію з Кримом та Донбасом.

“Я розумію, що неможливо встановити мир військовим шляхом. Він матиме занадто високу ціну, у тисячі людських життів. Єдиний ключ до миру це дипломатичний і санкційний тиск. Тому я прошу його зберегти. І дуже сподіваюся, що цьогорічне головування Франції у “Великій сімці” сприятиме цьому питанню”, – сказав Зеленський на пресконференції у Парижі після зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном.

Зеленський зазначив, що українська влада не буде вести переговори щодо Донбасу із сепаратистами, а продовжуватиме перемовини у мінському форматі.

“Ми не готові до діалогу з сепаратистами. Ми готові діяти в мінському форматі. Ми готові в мінському форматі продовжувати відносини. Ми готові припинити вогонь”, – зазначив Зеленський.

Президент України вважає своїми головними завданнями завершення війни на Донбасі та повернення під контроль України окупованих територій Донецької та Луганської областей, а також анексованого Росією Криму.

17 червня президент України Володимир Зеленський прилетів у Париж з одноденним офіційним візитом. 18-го у нього запланований візит до Берліна. Там зустрінеться з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель.