Київські митники вилучили старовинні ікони XIX-XX ст., серед яких роботи унікальної борисівської іконописної майстерні. Про це повідомляє сайт Хрещатик.news з посиланням на пресслужбу Київської митниці.

В двох міжнародних поштових відправленнях були приховані ікони «Божа Матір «Достойно Є», «Святий Миколай», «Святий Пантелеймон», «Божа Матір Одигитрія» та «Покров Пресвятої Богородиці», які відносять до кінця XIX-початку XX ст.

Одне відправлення прямувало з Полтавщини до США, інше – з Черкас до Австралії.

Зазначається, що в обох деклараціях було зазначено, що за кордон в посилках відправляються «дерев’яні сувеніри».

Зовнішній вигляд «сувенірів» змусив засумніватись митників – дерево, на якому були написані ікони, поїдене короїдами та наявні всі ознаки їх поважного віку.

Тому цю знахідку київські митники спрямували на експертизу до Національного музею історії України.

Мистецтвознавці встановили, що три з виявлених ікон, а саме «Божа Матір «Достойно Є (Милостива)» розміром 27х22см, «Святий Миколай» 24,5х19см, «Святий Пантелеймон» 24х17см, яких пересилали до США, мають культурну та історичну цінність національного рівня значення, тож рекомендовані до внесення до Музейного фонду України.

За законом подібні ікони не можуть бути вивезені за кордон, лише на тимчасове зберігання.

Ці три святині виготовлені в самобутній борисівській іконописній майстерні (Борисівка, Одеська область), який вважається унікальним художнім явищем української культури.

Дві інших ікони: «Божа Матір Одигитрія» розміром 17х13,5 см та «Покров Пресвятої Богородиці» 28,8х20,8см прямували у поштовому відправленні до Австралії.

«Ікона «Покров Пресвятої Богородиці» виготовлена на Лівобережній Україні. Має культурну цінність національного рівня значення, рекомендована до внесення до Музейного фонду України. Також, ця ікона не може бути вивезена за кордон, лише на тимчасове зберігання.

Хатня ікона «Одигитрія» на металевому окладі виготовлена в Російській імперії, має історичну цінність. Найпоширеніший тип Богородичної ікони в Україні. При вивезенні за кордон потрібне свідоцтво Мінкульту», – зазначили в пресслужбі.

Митники вилучили ікони. Про порушення митних правил за ст. 472 Митного кодексу України було складено відповідні протоколи.

Популярні новини зараз

На Київщині викрито схему із привласнення земель лісфонду

У столиці прощаються із Максимом Матерухіним - підлітком, якого вбили на станції фунікулеру

У Києві з 9 грудня не ходитиме метро з Теремків до Деміївської — попередньо найближчі 6 місяців

Як виглядає у Києві тунель під Дніпром, який ще називали "сталінське метро"

Показати ще

Наразі справи скеровано до суду.

https://www.facebook.com/KYIVnewcustoms/videos/277322810100173/

 

Нагадаємо, київські митники знаходять у звичайних посилках з-за кордону валютні схованки

Бажаєте дізнаватися новини столиці першими? Підписуйтесь на наш телеграм-канал  – тільки актуальні новини Києва!

Читайте також:

Київська митниця знайшла в посилках масонський меч (відео)

Цінні речі часів Київської Русі відправляли поштою як настінний декор