Нещодавно експерти підтвердили використання росіянами нової експериментальної гіперзвукової ракети «Циркон» під час атаки на Київ 7 лютого. Втім, як виявилося, їх було дві. Як розповів в інтерв’ю «Вечірньому Києву» директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ) Олександр Рувін, одна ракета впала у Дніпровському районі, утворивши велику вирву. Друга — у полі у місті Вишневе, що під Києвом.

Директор КНДІСЕ Олександр Рувін.

Рувін заявив, що експериментальна ракета «Циркон» не відповідає заявленим ворогом тактико-технічним характеристикам і пояснив чому.

«По-перше, ця протикорабельна ракета 3М22 «Циркон» не летить зі швидкістю 8-9 Махів (близько 10 тисяч кілометрів на годину), як заявляють росіяни. За даними відповідних служб, на прикінцевій ділянці польоту ракета всього-на-всього долає 2500 кілометрів на годину. По-друге, виникають великі сумніви щодо її точності. Ракети були уражені ППО й не досягли своїх цілей. Постраждала цивільна інфраструктура та мирні люди. По-третє, ми не побачили тієї руйнівної сили, яка має бути у протикорабельної ракети з майже 400 кілограмами вибухової речовини»

За словами Рувіна, «Циркон» розроблявся насамперед як зброя проти авіаносців, потопити який дуже складно. Але навряд ця ракета впорається зі своїм прямим призначенням.

«Тобто черговий російський „аналоговнєт“ „Циркон“, прийнятий на озброєння в росії у 2023 році, виявився зовсім не унікальним, як, втім і їхній „Кинджал“. Налякати Україну та її союзників новою „чудо-зброєю“ не вдалося»

Раніше Хрещатик писав про те, що КНДІСЕ підтвердив застосування гіперзвукової ракети “Циркон” по Києву.