Про це повідомив директор інституту КНДІСЕ Олександр Рувін.

“За попередньою інформацією, дійсно маємо наявний факт використання ракети 3М22 «Циркон». Про це свідчить маркування на частинах та уламках, ідентифікація вузлів і деталей, особливості відповідного типу зброї“

За словами директора інституту, ракета спрямовувалась у зону, де немає військових об’єктів, постраждала цивільна інфраструктура та мирні люди.

Експерти розповіли, що у російських ракетах є деталі, які можуть застосовуватися одразу в кількох типах виробів, інші – вузли лише для конкретних зразків. У цьому випадку були виявлені елементи, які характерні саме для ракети типу 3М22 «Циркон».

Специфічні маркування мають частини та уламки реактивного двигуна та рульових механізмів.

Ракета 3М22 «Циркон» складається з комплектуючих вузлів, що позначаються відповідним маркуванням 3Л22, 3В22 тощо, тобто літера може відрізнятися, але загальне маркування для ракет – 3М22.

На кількох уламках шляхом лазерного гравіювання та методом тиснення виконано надпис 3Л22, що свідчить про конкретний вузол з конкретного виробу. Крім того, болти на рульових механізмах мають маркування у вигляді цифр 26, що є особливістю «Циркону».

Інші маркування на уламках ракети вказують на дату виробництва її складових компонентів − кін. 2023-2024 роки. Це означає, що ракета була зібрана нещодавно.

Фахівці зазначають, що мікроелектроніка малозбережена та практично не піддається аналізу через фізичні пошкодження.

Наразі інститутом здійснюються заходи для визначання складу металу з фрагментів корпусу ракети та термоізоляційних матеріалів.

Популярні новини зараз

На Київщині внаслідок влучання по цивільній інфраструктурі зафіксовано пожежу

Силами та засобами ППО всі повітряні цілі в районі Києва було знищено — КМВА

Ремонт тунелю між станціями "Деміївська" та "Либідська" обійдеться у ₴445,49 млн — тендер

У столиці показали автоматизований магазин без людей

Показати ще

Значна фрагментація ракети ускладнює ідентифікацію, однак експерти вже можуть сказати, що зброя не відповідає заявленим ворогом тактико-технічним характеристикам. У ході подальшого експертного дослідження вся можлива інформація буде деталізована.

Раніше повідомлялось: