10 вересня Верховна Рада в першому читанні ухвалила зміни до закону “Про державні закупівлі”. Вони скасовують можливість придбавати ліки через міжнародні організації. Більшість операцій має перейти в підпорядкування державного підприємства “Медичні закупівлі України”.

Колишня виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я 56-річна Уляна Супрун назвала законопроект спробою нової влади відродити фармацевтичну мафію, яка процвітала за часів головування в МОЗ Раїси Богатирьової.

 Проведення “тендерів” у закритих кабінетах, відкати й домовленості й сотні мільйонів гривень платників податків, що нещадно розкрадали. Ці гроші осідали в кишенях шахраїв. Із 2016 року, коли запрацювали закупівлі ліків через міжнародні організації, тіньові схеми втратили чинність, каже Супрун.

Якщо нову редакцію закону ухвалять, українці залишаться без багатьох дорогих ліків, вакцин і медичних виробів, вважають у благодійному фонді “Пацієнти України”. Лікарні не зможуть отримувати препарати космеген, онкоспар та ервіназа для лікування раку в дітей, утратять доступ до радіо­фармацевтичних препаратів із коротким терміном придатності, що застосовують у кардіохірургії, до катетерів Сван-Ганса й стентів.

 Державне підприємство “Медичні закупівлі” не встигло наростити потенціал. Воно не володіє такими юридичними повноваженнями, як міжнародні агентства закупівель. Законопроект у такій редакції позбавляє українців доступу до ліків і вакцин, каже виконавчий директор БФ “Пацієнти України” Інна Іваненко.

У Комітеті Верховної Ради з питань здоров’я нації визнають, що завдяки міжнародним закупівлям удалося покращити ситуацію із забезпеченням лікарень препаратами. Обіцяють внести поправки, які відтермінують зміни.

 Є розуміння, що міжнародні закупівлі потрібно продовжити щонайменше на два роки для ліків і медичних виробів, а для вакцин назавжди. Ці правки домовилися подати між першим і другим читанням, розповідає член комітету 36-річна Ольга Стефанишина.