Саміт за участю президента США Джо Байдена та прем’єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака відбудеться у Білому домі у четвер, 8 червня. Одним із головних питань на зустрічі двох лідерів стане ситуація в Україні.

Британський прем’єр уже гарантував безмежну підтримку Києву після руйнування греблі Каховської ГЕС, інформує FREEДОМ із посиланням на “Голос Америки”.

На переговори із Байденом до Вашингтона британський прем’єр вирушив у вівторок, 6 червня. Перед вильотом Ріші Сунак анонсував інвестиції американського бізнесу у Велику Британію обсягом 17 млрд дол. Він наголосив, що економічні відносини між двома країнами мають бути залучені для захисту західної демократії, так само як міцність військового альянсу Сполученого Королівства зі США, що лежить в основі НАТО.

“Так само як оперативна сумісність між нашими збройними силами дала нам перевагу на полі бою над нашими противниками, велика економічна оперативна сумісність надасть нам вирішальну перевагу в найближчі десятиліття”, — заявив прем’єр.

Офіційний представник Ради національної безпеки США Джон Кірбі у вівторок, 6 червня, висловив упевненість у тому, що у фокусі уваги на переговорах Байдена із Сунаком стане Україна.

“У мене немає жодних сумнівів у тому, що війна в Україні буде головним питанням обговорення. І британці перебувають буквально на передньому краї з погляду надання допомоги Україні. Я не маю сумніву, що вони будуть говорити про те, як ми можемо працювати разом у майбутньому”, — зазначив Джон Кірбі.

Відомо, що на сьогодні, 7 червня, у Сунака заплановані покладання вінка на Арлінгтонському національному цвинтарі у передмісті Вашингтона та переговори з лідерами Конгресу США. Британський прем’єр також побуває на бейсбольному матчі “Вашингтон Нешнлс” з “Аризоною Даймондбекс”, відзначивши цим День дружби між Великою Британією та США, присвячений 238-річчю встановлення дипломатичних відносин.