Автор: Наталія Литвинова

Годинники, запонки та автомобілі для чоловіків завжди були речами, що пiдкреслюють статус.  Хоча в наш час все бiльше публічних людей відмовляються від наслідування правила “аби подорожче”, любителiв “дорогих дрібничок” можна зустріти ледь не в кожному владному кабінеті. З усім цим “багажем” політики, зірки, топ-менеджери та бізнесмени часто потрапляють під пильне око журналістів.

У 2016 році в Україні “зі скрипом” впровадили електронне декларування статків чиновників. Втім, скандали з неповним декларуванням майна виникають і досі. “Хрещатик” склав свій власний рейтинг столичних посадовців, які живуть розкішно та декларують коштовні годинники.

Лідерство в рейтингу чоловічих наручних прикрас по праву можна віддати новоспеченому губернатору Київщини, Олексію Чернишову. У його колекції є Rolex – цей бренд, як відомо, є  одним з найдорожчих у світі. В середньому Rolex в інтернет-магазинах коштує біля $ 21 000 – 40 000,  але в історії бренду були випадки, коли унікальні годинники на аукціонах продавали за 3 012 500 швейцарських франків і більше.

Годинник Rolex Daytona, що належав голлівудському актору Полу Ньюману, у 2017 році був проданий з аукціону в Нью-Йорку майже за 18 мільйонів доларів. Годинник акторові подарувала його дружина Джоан Вудвард в 1969 році під час зйомок фільму “Переможці”. Ньюман згодом користувався ним у якості секундоміра, аби заміряти час заїздів на автоперегонах, в яких він брав участь. Годинники Ньюмана з нержавіючої сталі були продані анонімному покупцеві по телефону за 17 800 000 доларів. Це рекордна сума, коли-небудь виручена на аукціонних торгах за наручний годинник.  До речі, шанувальниками Rolex є відомий футболіст, колишній капітан збірної Англії Девід Бекхем та його дружина Вікторія.

Фото: watchinvest

Задекларував Чернишов і два швейцарські годинники Patek Philippe – такі можна купити в середньому за $ 95.000, хоча можна і дешевше, і дорожче. Володарем одного з найдорожчих годинників цього бренду є засновник корпорації Microsoft Білл Гейтс. У ЗМІ в 2010 році писали, що подібний годинник носив колишній мер Києва Леонід Черновецький і коштував він 1,2 млн доларів.

У губернатора Київщини також є швейцарські Ulysse Nardin, та італійський люксовий годинник Panerai (в середньому $10.500 – 45.600) і два німецькі A. Lange & Söhne (вартують від €95 000 і вище).  Не відстає від очільника області і його дружина, Світлана, яка, судячи з декларації, також є шанувальницею шикарних годинників та прикрас. В її колекції – пара Rolex, годинник Cartier та ювелірні прикраси цього бренду, Ulysse Nardin. Всі ці хронометри коштують тисячі доларів.

В оселі Чернишова також є підлоговий годинник Howard Miller та настінний Erwin Sattler, а ще задекларовані твори мистецтва, цінні книги та “непоганий” автопарк.

Фото: strana.ua

Пишатись своєю колекцією дорогих годинників може і мер Києва Віталій Кличко, який, згідно декларації, має шість наручних годинників та один камінний Jacques Murray &Co другої половини XIX століття, виготовлений з мармуру. Три з колекції цінних наручних годинників столичного мера – від бренду Frank Muller. У порівнянні з іншими брендами іменитих годинників Frank Muller достатньо молодий, але ціни тут геть не дешеві. В інтернет-магазинах вартість годинників цього бренду варіюється в залежності від моделі. Так можна купити Frank Muller як за $ 3000 так і за $ 68 000.

Є в декларації Кличка і два годинники німецького бренду Montblanc, який також спеціалізується і на інших предметах розкоші. До речі, один з бутиків Montblanc в Києві розташований на вулиці Богдана Хмельницього, поруч з домівкою самого мера. Орієнтовна вартість вимірювачі часу тут – близько $4000, але, звісно, є і дорожчі екземпляри. Серед шанувальників цього бренду – американська акторка Демі Мур, британський музикант сер Елтон Джон, репер 50 Cent, футбольний тренер Жозе Моурінью.

Є в Кличка і швейцарський годинник IWC на шкіряному ремінці. Не дивлячись на стриманий дизайн, за таку “лялю” потрібно викласти біля $ 20 000.

Фото: imidge

Серед заступників столичного мера до любителів дорогих аксесуарів можна віднести В’ячеслава Непопа, який володіє швейцарськими годинниками Bovet та Breguet. Ціни на такі годинники варіюються в залежності від моделі та колекції, але в середньому за елегантний аксесуар Bovet треба викласти біля $40 000. Але є і моделі, за які покупці готові заплатити $250 000 і навіть більше.

Фото: КиївVласть

Депутат Київміськради Сергій Майзель, який є членом постійної комісії з питань транспорту, зв’язку та реклами, задекларував годинник швейцарського бренду Vacheron Constantin – одного з найпрестижніших серед виробників речей класу люкс. Vacheron Constantin носили дружини Наполеона Жозефіна і Марія Луїза. Сучасні годинники цієї фірми можуть дозволити собі не лише аристократи, адже деякі моделі можна купити і за $ 25 000  і дешевше, але є і моделі, ціна на які стартує від $ 50 000. Задекларував Майзель і ювелірні вироби цього бренду. Депутат також володіє швейцарським годинником Ulysse Nardin. Історично бренд відомий як виробник морських хронометрів, але зараз і годинників, ціни на деякі сягають майже півмільйона доларів.

Популярні новини зараз

Підозрюваного у вбивстві підлітка на станції фунікулеру, що зараз перебуває у СІЗО, можуть випустити

У Києві терміново розпочинається евакуація двох лікарень, одна з яких дитяча — КМДА

У столиці стався напад на військового ЗСУ

У столиці показали автоматизований магазин без людей

Показати ще

Не байдужий до дорогих аксесуарів і депутат від “Солідарності” Ярослав Діденко, який задекларував швейцарський годинник із білого металу, марку якого не вказав. Засновник руху “Кияни разом” колекціонує також монети з різних металів та поштові марки з усього світу, а дружина депутата, Наталія Тищенко є шанувальницею ювелірних виробів від Cartier та Chopard.

Фото: Politeka

В рядах поціновувачів антикваріату та вишуканих годинників – депутат Київради, голова постійної комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування Олександр Міщенко. В його декларації – швейцарські годинники Graham та Breitling (середня ціна $3500-7600), а ще німецький Glashutte (в інтернет-магазинах оригінальних годинників такі коштують близько €8 500).

Довідково: Відповідно до частини 2 статті 52 Закону “Про запобігання корупції”, у разі суттєвої зміни у майновому стані суб’єкта декларування (а саме: отримання ним доходу, придбання майна на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, установлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року), зазначений суб’єкт у десятиденний строк зобов’язаний письмово повідомити про це Національне агентство з питань запобігання корупції.

Суб’єкт декларування має повідомляти  НАЗК у разі, якщо сума доходу або придбаного майна перевищує 88 100 гривень.

Прожитковий мінімум на 01.01.2018 року для працездатних осіб становить 1762 гривень.

Читайте також:

Від 3500 гривень на добу: пояснили, чому навчати депутатів так дорого

НАЗК накопала недостовірностей у деклараціях нардепів на понад 200 млн грн

Нерухомість у Києві та бізнес у дружини. Що задекларував міністр-мільйонер Малюська