Мова йде про те, що російська вакцина від коронавірусу не пройшла усіх необхідних клінічних випробувань, а тому може нести ризик для здоров’я людей. Про це повідомляє сайт Хрещатик.news.

Заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко прокоментував у Фейсбуці реєстрацію вакцини від COVID-19 російського виробництва.

Він нагадав, що РФ з кінця серпня почне масово використовувати вакцину серед медичних працівників країни, а з початку 2021 року збираються ввести вакцину в обіг серед населення.

«Разом з тим, Всесвітня організація охорони здоров’я наголошує, що перегони зі створення вакцини не повинні бути з нехтуванням безпечністю та ефективністю майбутніх вакцин. Розробка та клінічні випробування будь-яких лікарських засобів, в тому числі і продуктів в галузі біотехнологій, якими є вакцини – тривалий, ресурсоємкий та високотехнологічний процес, який висуває надзвичайно високі вимоги до виробників та наукових установ, які прагнуть впровадити новинку на глобальному ринку», – написав Ляшко.

За словами санлікаря, наразі в світі є 26 вакцин-кандидатів, шість з яких вже проходять дослідження на ефективність з залученням значної кількості учасників.

Ляшко розповів, чому російську вакцину не можна вважати ефективною та безпечною – саме через те, що вона не пройшла всі необхідні клінічні випробування.

«Наразі саме обмежені дані щодо перебігу клінічних випробувань та дотримання їх вимог не дозволяють впевнено сказати, чи буде російська вакцина ефективною і безпечною, та чи має вона шанси на масове використання. Наразі Російська Федерація досі не провела третьої фази клінічних випробувань, яка б дозволила накопичити достатнє наукове підґрунтя для практичного використання вакцини на людях.

Саме на третій фазі клінічних випробувань компанії проводять проспективне плацебо-контрольоване дослідження (prospective placebo controlled trial). На сьогодні стало практикою залучення зазвичай 20 тис осіб, що отримують вакцину, а 10 тис – плацебо; чи 15 тис вакцину і 15 тис – плацебо. Це єдиний спосіб перевірити, чи вакцина працює – наприклад, у 70% щеплених протягом 4 чи 6 місяців; і що вакцина показала безпечність при залученні 20 000 осіб в дослідження. Вона не викликає нетипових тяжких побічних ефектів (uncommon serious side effect). Звісно, 20 тис – це не 20 мільйонів. Іноді рідкісні побічні ефекти можна визначити лише після ліцензування і після нього ви зможете переконатися, чи вакцина ефективна у довгостроковій перспективі – цілий рік, два, три», – написав головний санлікар України.

Також Ляшко зазначив, що не лише ВООЗ, а і місцева Асоціація організації клінічних досліджень безуспішно радила Міністерству охорони здоров’я РФ утриматися від реєстрації вакцини від коронавірусу.

«Підстава для таких рекомендацій – обмежені дані щодо ефективності кандидата та той факт, що в світі є чимала кількість розробок, які зайшли значно далі, ніж вакцина, розроблена в РФ, проте які очікують на повноцінне завершення випробувань та прекваліфікацію ВООЗ», – написав Ляшко.

Німецький Deutsche Welle назвав реєстрацію російської вакцини від коронавірусу «ризикованим експериментом на людях».

А голова немецької Федеральної лікарської палати Клаус Райнгард жорстко розкритикував російській препарат, наголосивши, що «схвалення вакцини без вирішальної, третьої, фази випробувань – це ризикований експеримент на людях», – заявив він.

«Це безвідповідально, вже на цій стадій робити щеплення цілим групам населення», – сказав він.

Популярні новини зараз

У Києві не демонтовуватимуть Арку Свободи українського народу

На станції столичного метро померла людина

Розповсюджував дитяче порно та запрошував неповнолітніх до себе — у Києві викрито зловмисника

Дворівнева розв’язка на перетині вулиць Богатирська і Полярна — КМВА затвердила реконструкцію вартістю ₴1,98 млрд

Показати ще

Експерти США також не вірять в ефективність та безпечність препарату.

«Я сподіваюся, що росіяни точно підтвердили безпеку і ефективність цієї вакцини. У мене є серйозні сумніви в тому, що вони зробили це», — сказав директор Національного інституту алергічних та інфекційних захворювань США Ентоні Фаучі, інформує УНН.

«Розробити вакцину і підтвердити її безпеку і ефективність — це дві різні речі. Ми працюємо над шістьма або більше вакцинами. Якби ми хотіли ризикнути і нашкодити багатьом людям, давши їм те, що не працює, то могли б при бажанні почати хоч наступного тижня. Однак це працює не так», — додав Фаучі.

Нагадаємо,  Росія оголосила про першу вакцину від COVID-19

Бажаєте дізнаватися новини столиці першими? Підписуйтесь на наш телеграм-канал  – тільки актуальні новини Києва!

Читайте також:

Потрібно масово вакцинуватись від грипу вже влітку: Ляшко про другу хвилю COVID-19