Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області.

«Рішенням місцевої державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Обухівській районній державній (військовій) адміністрації від 18.09.2023 особисте селянське господарство мешканця с. Трипілля оголошено епізоотичним вогнищем, встановлено карантин та затверджено план заходів щодо профілактики, недопущення поширення та ліквідації захворювання африканської чуми свиней на території с. Трипілля Української міської територіальної громади Обухівського району Київської області»

До зони захисту увійшли мисливські угіддя ТОВ «ТРИПІЛЬСЬКИЙ МИСЛИВЕЦЬ» та населені пункти Української міської територіальної громади Обухівського району (с. Трипілля, м. Українка, с. Халеп’я, с. Жуківці) з прилеглими до нього територіями. Також до зони нагляду увійшли мисливські угіддя ТОВ «ТРИПІЛЬСЬКИЙ МИСЛИВЕЦЬ», ТОВ «ОКСАМИТ-СЕРВІС», свиногосподарства ФГ «НІНА» та ПОСП «ДНІПРО», а також населені пункти Української міської територіальної громади (с. Верем’я, с. Витачів, с. Щербанівка, с. Плюти), Обухівської міської територіальної громади (м. Обухів, с. Долина, с. Козіївка, с. Красне Перше, с. Дерев’яна, с. Таценки) та Ржищівської міської територіальної громади (с. Стайки) Обухівського району.

Відповідно до Плану заходів директорам КП «Міський ринок м. Українка» (зона захисту), КП Обухівської міської ради «Обухівський ринок», ТОВ «Обухівський ярмарок» (зона нагляду) наголошено на заборону торгівлі на ринках живими свинями та продуктами з них, крім отриманих на забійних та переробних підприємствах, які мають експлуатаційний дозвіл, за наявності супровідних ветеринарних документів.

Зазначають, що наразі фахівцями ветеринарної медицини Держпродспоживслужби вживаються всі заходи, що передбачені діючою Інструкцією з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней.

Для запобігання виникнення захворювання необхідно суворо дотримуватися вимог закритого режиму роботи у господарствах всіх форм власності, зокрема не допускати в’їзд стороннього транспорту та вхід сторонніх осіб на територію господарств, не відвідувати інші господарства, не контактувати з домашніми або дикими свинями (включаючи полювання).

Збудник африканської чуми свиней може поширюватись на великі відстані через виготовлені в домашніх умовах їстівні продукти, що отримані від хворих тварин (сало, м’ясо та ін.), нашкірних паразитів (деякі кліщі та інші кровосисні комахи), крім того вірус тривалий час зберігається в кормах, на транспортних засобах, одязі та предметах догляду за тваринами.

Власникам індивідуальних господарств, що вирощують свиней, дотримуватися наступних правил:

  • не завозити свиней без погодження з Держпродспоживслужбою відповідної зони обслуговування;
  • своєчасно проводити ідентифікацію придбаного або отриманого поголів’я;
  • утримувати тварин в приміщеннях лише закритими, не допускати вільного вигулу свиней для недопущення їх контакту з іншими тваринами;
  • періодично обробляти свиней та приміщення проти кровосисних комах (кліщів, вошей, блох),
  • постійно вести боротьбу з гризунами усіма дозволеними методами;
  • не перешкоджати діям ветеринарних фахівців та надавати свиней для щеплення проти класичної чуми свиней (безкоштовно);
  • не купувати м’ясо та інші їстівні продукти із свинини на стихійних ринках або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  • здійснювати подвірний забій лише з дозволу ветеринарних фахівців Держпродспоживслужби;
  • утримуватись від поїздок до місцевостей, в яких зареєстровано випадки захворювання на африканську чуму свиней, а тим більше не везти звідти тварин та продукції тваринного походження;
  • негайно повідомляти Держпродспоживслужбу про випадки захворювання чи загибелі свиней.

Раніше Хрещатик повідомляв, що в громаді на Київщині запроваджено карантин — зафіксована африканська чума свиней.