На політичну рекламу у Фейсбуку та Інстаграмі з 1 по 25 вересня було витрачено понад 1 мільйон доларів, а загалом витрати на соціально-політичну рекламу в українському сегменті соцмережі 2020 року перевищили 2,59 мільйона доларів, повідомляє Хрещатик.News із посиланням на сайт Чесно.

За 25 днів вересня витрати на соцмережі зросли більше ніж вдвічі порівняно із серпнем 2020 року. На рекламу найбільше витрачали партійні сторінки та особисті сторінки політиків. На них припадає близько 75% усіх витрат у вересні.

Примітно, що до 25 вересня тривало подання документів на реєстрацію кандидатів, а трансльована до реєстрації реклама формально не є агітацією й фактично не регулюється законодавством.

Грошові рекордсмени

Найбільше на рекламу в соцмережі у вересні витрачали партії “За майбутнє” та її представники – понад 203 тисячі доларів. “За майбутнє” перевершила сукупні витрати інших лідерів рейтингу – “Слуги народу” та “Нашого краю”, які у вересні за рекламу в соцмережах заплатили 137 і 64 тисячі доларів відповідно.

Сторінка “Слуга Кривого Рога” у вересні вклала в рекламу у Фейсбвук 5,8 тисячі доларів. Вона просуває Дмитра Шевчика, який є депутатом облради від “Опозиційного блоку”. Його висунули на посаду міського голови Кривого Рогу на з’їзді партії “Слуга народу”.

Ще одна сторінка, яка працює на користь Дмитра Шевчика, – “Гордость Кривого Рога”. У вересні з неї за рекламу заплатили 5,6 тисячі доларів. Ще понад 5 тисяч доларів витратила сторінка “ЗЕмляки за ЗЕленского”, котра теж агітує за Шевчика.

Водночас сторінка “Кривой Рог за ЮЗИКА” у вересні спрямувала на рекламу проти Дмитра Шевчика 5,4 тисячі доларів, а сторінка “ПОЗОР Зеленскому” – ще 3,9 тисячі доларів.

Традиційно багато на соцмережі витрачають “Європейська солідарність” (46 тисяч доларів), ОПЗЖ (39 тисяч доларів), “Перемога Пальчевського” (38 тисяч доларів), “Пропозиція” (35 тисяч доларів) і “Батьківщина” (25 тисяч доларів).

Сторінкові рекордсмени

Найбільша мережа сторінок працює на користь чинного міського голови Дніпра Бориса Філатова та партії “Пропозиція”. Упродовж року Рух ЧЕСНО зафіксував уже понад 30 таких сторінок. Практично всі вони були активними й у вересні, витративши на рекламу майже 14 тисяч доларів.

Цікаво, що ще нещодавно частина цих сторінок (адмініструвалися компанією “Шторм Діджитал”) розміщувала рекламу проти Філатова, однак у серпні й вересні, навпаки, почала його піарити.

Раптом прокинулися

У вересні активізувалися сторінки, які до того не існували або не витрачали грошей на рекламу. Приміром, новостворена сторінка “Екопартія Берези” протягом трьох тижнів вересня заплатила за рекламу 8,9 тисячі доларів.

Активно витрачати на рекламу у Facebook почали сторінки “Київщина ЗА Майбутнє” (понад 9 тисяч доларів за вересень) та партії “Екологічна альтернатива” (більш ніж 8,8 тисячі доларів за перші тижні вересня).

Популярні новини зараз

У столиці прощаються із Максимом Матерухіним - підлітком, якого вбили на станції фунікулеру

Торгує шпалами, має судимість, займається фотографією — скандальновідома муралістка стала героїнею розслідування

На Київщині прощатимуться з військовим із Криму — Ільгаром Егамбердієвим

Як виглядає у Києві тунель під Дніпром, який ще називали "сталінське метро"

Показати ще

У вересні значно активізувалася сторінка вінницької партії “Рух справедливості”, котра вже витратила понад 6 тисяч доларів.

6,5 тисячі доларів за перші три тижні вересня спрямував на рекламу у Фейсбук нардеп Антон Яценко. Загалом від початку року політик заплатив за Facebook-рекламу понад 23 тисячі доларів.

Нагадаємо, Партії купують виборців за 250-300 грн заради перемоги – голова Нацполіції

Читайте також:

Слуги народу визнали нездатність Зеленського забезпечити порядок на виборах

Кандидат у мери Києва Борислав Береза підхопив COVID-19