З 1 квітня по 15 червня в Україні запроваджується «сезон тиші». В цей час у лісах та парках заборонено шуміти чи якось по-іншому порушувати спокій тварин.

Про це написав на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

Він нагадав, що таке обмеження почало діяти зовсім недавно – з 2016 року. Згідно 39 статті Закону «Про тваринний світ», «сезон тиші» покликаний охороняти тварин у період розмноження.

“Як пояснюють екологи, головні процеси у житті тварин є циклічними і відбуваються щороку в один і той самий час. Найважливішим з них є процес розмноження, який у більшості видів припадає на квітень-червень”, сказав Костянтин Яловий.

За словами Ялового, людська діяльність спричиняє підвищений шум та створює «фактор турбування». Простіше кажучи, тварини лякаються і можуть покинути свою малечу. Це загрожує відтворенню популяції видів та подальшому їх розвитку на конкретних територіях.

Як зазначив політик, у «сезон тиші» заборонено стріляти, проводити вибухові роботи та санітарні вирубки, запускати феєрверки, гасати по лісу на машинах чи мотоциклах, користуватися моторними човнами. Рибалити дозволено лише однією вудкою та спінінгом з берега. За порушення режиму можна отримати штраф – від 510 до 1190 гривень.

“При цьому проводити час у лісі не забороняється. Головне – не вмикати голосно музику, не кричати, не розводити багаття. Словом, «сезон тиші» дає людині чудову нагоду спробувати побути гармонійною частиною природи, а не головною причиною її знищення”, – наголосив Костянтин Яловий.

Додаткова інформація та коментарі:
За телефоном: +380 97 937 86 22.
Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.