Вже декілька днів на Бахмутському напрямку не спостерігаються активні дії окупаційної армії рф. Станом на 30 травня темпи наступальних дій росії та України навколо Бахмута залишаються низькими. Водночас пропагандисти заявляють, що ЗСУ контратакують поблизу Андріївки та Кліщіївки.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни (ISW), пише Bahmut.in.ua.

Західні експерти, посилаючись на Генштаб України, оцінюють, що російські війська 30 травня не проводили наступальних дій на Бахмутському напрямку.

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що в районі Бахмута російські війська проводять заміну та перегрупування сил. За її словами, українська армія зосереджена на інших завданнях і вже кілька днів не просувається на північну та південну околиці Бахмута.

Речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий заявив, що Сили оборони знищили наступальний потенціал ПВК «вагнер». За словами полковника, війська рф зазнають значних втрат під час проведення операції з заміни «вагнерівців» на регулярні підрозділи російської армії. Речник повідомив про 80 убитих і 119 поранених станом на 30 травня.

Сергій Череватий також зазначив, що за останні дні на Бахмутському напрямку відбулося лише два-три бої, а 30 травня жодного бойового зіткнення не спостерігалося.

Однак, деякі російські джерела стверджують, що українські сили проводили обмежені контратаки.

«Речник російського Південного угруповання військ вадим астаф’єв заявив, що російські війська відбили три наземні атаки України на Соледарсько-Бахмутському напрямку, а російський блогер стверджує, що українські війська здійснили контратаки поблизу Андріївки та Кліщіївки (обидві за 7 км на південь від Бахмута)», — додали експерти ISW.

Відомий блогер також стверджував, що російські війська провели невдалі атаки поблизу Іванівського (6 км на захід від Бахмута) та Оріхово-Василівки (11 км на північний захід).