Шевченківська окружна прокуратура міста Києва розпочала кримінальне провадження за знесення садиби Зеленських попри її арешт. Про це повідомили в Офісі генерального прокурора України.

Читайте також: У Києві знесли Садибу Зеленських, історичну будівлю кінця XIX століття, задля побудови "сучасної багатоповерхівки"

Там зазначають, що в січні 2024 року на будівлю по вулиці Кониського 22 наклали арешт із забороною користування, розпорядження і відчуження в межах кримінального провадження про навмисне незаконне знищення, руйнування або пошкодження обʼєктів культурної спадщини (ч. 2 ст. 298 КК України).

Прокурори клопотали про накладення арешту, оскільки ця ділянка входить до меж історичного ареалу столиці. На будівництво там потрібен дозвіл Міністерства культури та інформаційної політики України.

І попри це, там тривалий час проводилось капітальне будівництво, яке уможливило руйнування історичного обʼєкта — будівельні роботи проводились без дозволу Мінкультури. Відтак через арешт будівлі усі роботи мали зупинити.

Однак 19 липня, попри арешт, невідомі із застосуванням важкої будівельної техніки зруйнували будинок, порушуючи всі обмежувальні вимоги.

Їхні дії кваліфікували як знищення майна, на яке наклали арешт (ч. 1 ст. 388 КК України). Це карається штрафами до ₴8,5 тис. або навіть 2-річним ув'язненням. Також розслідують факт проведення будівельних робіт всупереч накладеній забороні — це кваліфікують як самовільне будівництво на самовільно зайнятій земельній ділянці (ч. 3 ст. 197-1 КК України).

Зараз уже встановили місцезнаходження техніки, за допомогою якої зносили будівлю. Там уже провели невідкладний обшук і вилучили цю техніку. До суду подали клопотання про її арешт.