У п’ятницю, 19 липня, у Києві знесли історичну будівлю кінця XIX століття - Садибу Зеленських.

Фото 1 из 4.
Фото 2 из 4.
Фото 3 из 4.
Фото 4 из 4.

«На вул. Кониського, 22 зносять Садибу Зеленських, 1890 р. Викликали поліцію, будем зупиняти техніку», - повідомив активіст Дмитро Перов. Згодом він додав, що правоохоронці, які прибули на виклик, опитали ескаваторника, але нікого не затримали. За його словами, на місці історичної пам’ятки тепер мають збудувати ЖК «Тургеневъ».

Однак не всі підтримали позицію активіста Перова, якого вважають "зрадником" через "злигання з владою".

Садиба Зеленських — дерев'яна, обкладена цеглою будівля, яка була збудована у 1890 році на замовлення купця Василя Маліна. Це одна з найстаріших будівель вулиці. Відома вона стала завдяки тому, що в період з 1911 по 1915 роки тут проживала сім'я заможних міщан Зеленських. Споруду почали розбирати у 2021 році, але суспільний розголос призупинив роботи. На початку квітня 2024 року Дмитро Перов повідомив, що забудовник завісив фасад будівлі 1890 року інформаційним щитом, на якому стверджує, що історична пам'ятка не має жодної історичної або архітектурної цінності, а її збереження — псує інвестиційний клімат міста.

Читайте також: Садибу Зеленських кінця ХІХ століття, що розташована на вул. Кониського, 22, планують знести — натомість побудувати ЖК «Тургеневъ»

Реакція влади та правоохоронців

У КМДА заявили, що садибу Зеленських на вулиці Кониського, 22 знесли несанкціоновано. Правоохоронні органи повинні належним чином відреагувати і притягнути забудовника до відповідальності. Про це йдеться у повідомленні, опублікованому на сайті КМДА.

Зазначається, що керівництво Департаменту охорони культурної спадщини, представники інших структурних підрозділів КМДА та громадських організацій оперативно прибули на місце, як тільки отримали інформацію про руйнування садиби.

"Шокуюча ситуація! Те, що наразі відбувається – зухвале та цинічне самоуправство! Міська влада та Департамент охорони культурної спадщини обурені ситуацією, що сталася. Вважаємо, що правоохоронні органи мають надати свою оцінку та притягнути винних до відповідальності", – зазначила директорка Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова.

За її словами, днями громадська організація "Спадщина. Київ" подала до Департаменту пакет доопрацьованої облікової документації щодо присвоєння Садибі Зеленських статусу пам'ятки.

Популярні новини зараз

На Оболоні та в інших районах Києва фіксується сильний ранковий смог, від якого важко дихати

У Ірпені просто неба стоять десятки тракторів та екскаваторів, передані Японією в якості гумдопомоги

У Києві встановили новий безбар'єний регульований пішохідний перехід на дорозі з інтенсивним рухом

Вакарчук присвятив пісню кримським татарам

Показати ще

Цей крок є частиною плану дій щодо реалізації петиції "Зберегти історичну садибу Зеленських". Ініціативу раніше підтримав міський голова Віталій Кличко, йдеться у повідомленні КМДА.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом знесення історичної будівлі у центрі столиці, повідомили у поліції Києва.

Ввечері, 19 липня, до поліції надійшло повідомлення про те, що на вулиці Олександра Кониського невідомі особи за допомогою важкої будівельної техніки знесли будинок, побудований наприкінці XIX століття. На місце події прибула слідчо-оперативну групу.

Будівельну техніку вилучили, вирішується питання щодо її арешту. Всі обставини події встановлюються, йдеться у повідомленні поліції Києва.

Садиба Зеленських — дерев'яна, обкладена цеглою будівля, яка була збудована у 1890 році на замовлення купця Василя Маліна. Це одна з найстаріших будівель вулиці. Відома вона стала завдяки тому, що в період з 1911 по 1915 роки тут проживала сім'я заможних міщан Зеленських.

Споруду почали розбирати у 2021 році, але суспільний розголос призупинив роботи. На початку квітня 2024 року Дмитро Перов повідомив, що забудовник завісив фасад будівлі 1890 року інформаційним щитом, на якому стверджує, що історична пам'ятка не має жодної історичної або архітектурної цінності, а її збереження — псує інвестиційний клімат міста.

19 липня 2024 року будівельники почали зносити історичну садибу Зеленських.

Раніше поідомлялось: "Псує інвестиційний клімат міста" - забудовник оригінально готує знесення Садиби міщан Зеленських кінця XIX ст.