Про це в ексклюзивному коментарі Читомо повідомила директорка музею Булґакова Людмила Губіанурі.

«Це просто якась інша фарба. Булґаков тепер виглядає як афроамериканець»

Як тільки працівники музею побачили, що меморіальну дошку зафарбували, вони звернулися до керівника охорони, адже у нього є доступ до камер.

«Вони побачили, що о 3-й ночі дошка ще червона, після чого вимкнули світло. Увімкнули о 6-й, коли ми знову можемо бачити дошку — і вона вже чорна. Це сталося дуже рано, під час комендантської години й відключення світла. Тому на камері не видно ніяких фігур, людей, нічого не видно. Але ми точно знаємо, коли це було і в який проміжок часу»

Проте припущень, хто б це міг зробити, у працівників музею немає.

«Ніхто не прийшов і не признався. Але точно знаємо, що це не ми, такими речами ми не займаємося»

Навколо цієї ситуації у коментарях під дописом літературно-меморіального музею Булґакова на їхній фейсбук-сторінці здійнялася суперечка. Деякі користувачі звинувачували музей у тому, що це він зафарбував меморіальну дошку «заради хайпу й підняття своїх рейтингів». Проте музей наголосив, що це був акт вандалізму, який підпадає під дію пункту 2 статті 298 Кримінального кодексу України «Умисне незаконне знищення, руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини чи їх частин».

«Будь-які несанкціоновані маніпуляції із будь-якою частиною будівлі музею ми категорично засуджуємо як дії, що суперечать чинному законодавству України. Закликаємо як антипатиків, так і прихильників М. Булґакова у своїх проявах не порушувати законодавство України»

Деяких користувачів у фейсбуці музей заблокував через те, що вони вживали ненормативну лексику щодо працівників музею й «зазіхали на честь, гідність і ділову репутацію».

«Ми офіційно мали право відмити дошку, адже це наш експонат. Але ми це не зробили, тому що для нас це теж комунікація. Ми розуміємо, чому і навіщо це зробили»

Популярні новини зараз

На Оболоні та в інших районах Києва фіксується сильний ранковий смог, від якого важко дихати

З’явилися подробиці ворожого влучання у станцію метро «Святошин»

Став відомий рейтинг найсильніших та найслабших шкіл Києва за результатами НМТ 2023

У Києві розпочали вивчати мозаїки, керамічні панно та вітражі, щоб зберегти від знищення — їх вносять до Реєстру культурної спадщини

Показати ще

Дошку відмивати не збираються, адже ставлення до Булґакова чи до музею — це «важлива інформація».

Табличку з поясненням, чому фарбу змивати не будуть, яка розміщувалася поруч з облитою червоною фарбою меморіальною дошкою, перемістили до оновленої експозиції на другому поверсі.

Раніше повідомлялось: У Києві відновили 42-річну меморіальну дошку Михайлу Булгакову, яка знаходиться на будівлі музею