Про це розповідає УП.Життя.

Про це журналісти дізналися з повідомлення президента Історичного клубу "Холодний Яр" Романа Коваля.

"Вандалізм на Байковому. Зруйновано меморіальний знак на могилі ідейного засновника Української держави Миколи Міхновського. Це вже третій напад на місце пам'яті Миколи Міхновського", – зазначив він. І нагадав, що вандали вже руйнували пам'ятник у 2016 та 2018 роках.

Коваль розповів, що пошкодження на могилі Міхновського помітили у понеділок, 8 липня, коли на кладовище прибули майстри. Вони мали впорядкувати місце пам'яті творця українського війська, стежку та місце навколо меморіального знаку. Втім, на місці поховання знаку не виявилося.

Чоловік звернувся до директора Байкового Валерія Печеного, але той заявив, що йому про це нічого не відомо: "Директора ця подія не обурила і не здивувала. Коли ми попросили поїхати з нами на місце вандалізму, він категорично відмовився. А ще він прохопився, що до нього місяців два чи три тому приходив хтось і скаржився, що біля могили його рідних ми поставили меморіальний знак. І він йому, бачте, заважає".

Президент клубу "Холодний Яр" також повідомив, що на місце події викликали поліцію. Правоохоронці відкрили провадження.

На випадок вандалізму відреагував народний депутат Ярослав Юрчишин.

"Я вважаю, що займатися такими речами можуть або цинічні люди, які будь-що готові вкрасти заради наживи, або ненависники України, які знають про внесок Міхновського у створення незалежної держави. І хто б це не зробив, він чи вони мають відповісти за злочин", – зазначив нардеп.

Юрчишин додав, що звернеться до Офісу генерального прокурора щодо злочину та буде сприяти отриманню могилою Міхновського статусу пам'ятки. "Достойному українцеві – достойне вшанування його вчинків"

Популярні новини зараз

На Київщині під час випалювання сухостою загинула жінка — ДСНС

Стало відомо графік перших осінніх прогулянок Києвом

Алея Слави: Глеваха будує місце вшанування загиблих героїв поруч з Глеваським академічним ліцеєм

Rozetka закриває свій найбільший офлайн-магазин у Києві на Степана Бандери, поруч з "Почайною"

Показати ще


Хто такий Микола Міхновський

Микола Міхновський – український політичний та громадський діяч кінця XIX-початку XX століття, ідеолог українського самостійництва, перший представник українського націоналізму, діяч Української Народної Республіки і організатор українського війська.

Міхновський був одним із популяризаторів словосполучень "козаки-українці" як самоназви представників українського народу та виступав за розпад Російської імперії і перетворення її на спільноту пов'язаних спільною історією країн і народів.

На початку Першої світової війни перебував на фронті, хоча з ідейних міркувань не воював. Згодом перевівся до Києва, де сформулював ідею закласти підвалини майбутньої української армії. Міхновський вважав, що кожен українець у російській армії мав би вважати себе вояком майбутньої української армії. Почав реалізовувати цей план з початком Української революції 1917 року – і в березні створив і очолив товариство "Український військовий клуб імені гетьмана Павла Полуботка".

Міхновський є автором першого проєкту української Конституції 1905 року та праці "Самостійна Україна", в якій аргументується важливість здобуття Україною незалежності.

Раніше повідомлялось: У Броварах на місцевому цвинтарі невідомі вчинили акт вандалізму стосовно надгробних пам’ятників