Учора, до Всесвітнього дня вишиванки, на Хрещатику, 36 презентували «Трон переможця». Як пише "Вечірній Київ", це металева конструкція, яку ініціював проєкт «Територіальна оборона неба» («ТРОН»). Його місія — аби кожен бойовий підрозділ Сил ТрО був достатньо забезпечений FPV-дронами, щоб воювати безпілотниками, а не людьми.

Владислав Сакін

«Аби привернути увагу до нашого проєкту, ми вирішили презентувати трон з залізних дронів, які були спеціально для нього зроблені. Плануємо також представити його в інших містах України. А потім виставити на аукціон, аби зібрати кошти на дрон. В ідеалі — на тисячу дронів, які поїдуть до наших військових. Ми знаємо чудовий серіал «Гра престолів», в якому була ціла епічна історія. У нас відсилання до залізного трону, але з дронів. Назвали його «Трон переможця». Сподіваюся, ми максимально швидко переможемо, оберігаючи наших хлопців, наші території». військовослужбовець, куратор проєкту «ТРОН» Владислав Сакін.

Скульптори, які працювали над троном.

Артінсталяцію «Трон переможця» безоплатно виготовили скульптори з металу Дмитро Шиянов, Євген Сопко та Іван Бєлов зі студії hisoshi.art.studio. Майстрам разом з іншими колегами уже вдалося зібрати 745 тисяч доларів для Сил оборони України завдяки продажу їхніх художніх виробів. Головними елементами конструкції є металеві дрони.

«Часу було замало. Всього два тижні. Працювали ми день і вночі. Інсталяція містить близько 200 металевих дронів, вирізаних лазарем. Її вага близько 350-400 кг, висота — 2,7 метра. До створення долучили штучний інтелект. Спочатку цей трон намалював чат GPT, потім ми проєкт трохи вдосконалили. Є підсвітка, яку помітно ввечері». скульптор Євген Сопко

Команда проєкту.

Читайте також: У Бучі школярі зібрали майже ₴10 тис. на дрони для ЗСУ

Біля трону розміщений стенд з інформацією та QR-кодом на сайт проєкту. Всі охочі підтримати проєкт можуть перейти на нього та залишити свої контакти.

«Насамперед ми запрошуємо до співпраці малий бізнес. Вирішили відійти від класичних зборів на банки. Нам треба дрони. Ми пропонуємо компаніям купити дрони від сертифікованих виробників та ставимо їх на облік військовим. Маємо запит на всі підрозділи територіальної оборони, які зараз в зоні бойових дій і потребують дронів. Три дрони можуть зупинити локальний наступ ворога. Зберегти життя, дати можливість бійцям перепочити. Тому вони вкрай необхідні». В. Сакін

Протягом тижня охочі зможуть сфотографуватися, а у майбутньому - планують виставити на аукціон, щоб зібрати кошти на БпЛА для бійців.

Фото 1 из 3.
Фото 2 из 3.
Фото 3 из 3.

Раніше повідомлялось: На Київщині проводять перевірку місцевості комплексами БПЛА, аби убезпечитись від пожеж