Учасники акції прийшли, щоб вкотре нагадати суспільству та владі, що вони вже майже два роки чекають на повернення своїх рідних з російського полону.

На мітинг прийшли матері, дружини, діти та друзі бійців, що боронили Маріуполь. Близько трьохсот людей вишикувалися у шеренгу навпроти київського цирку, розгорнувши плакати з написами: "Полон вбиває", "Боріться за них, як вони боролися за вас", "Поверніть наших Героїв".

Серед учасників акції — мати полоненого "азовця" Світлана. Розповідає, що про долю сина нічого не знає з 19 травня 2022 року, відтоді як він потрапив у полон у колонію в Оленівці Донецької області, коли вище військове командування віддало наказ командирам підрозділів, які перебувають на "Азовсталі" — зберегти життя особового складу.

"Вимагаємо звільнити хлопців, просимо. У полоні їх катують, їх б'ють. Це те, що ми знаємо від тих, хто вийшов з полону. Але "азовців" не міняли вже більше півроку. Тому ми навіть не знаємо у якому вони зараз стані", — розповідає жінка.

За її словами, це не перша акція, у якій вона бере участь.

"Збираємося щотижня у різних містах України на різних локаціях, для того, щоб нагадувати українському суспільству і за кордон, і особливо міжнародним організаціям. Щоб вони зверталися на наші акції увагу і допомогли нам звільнити хлопців, тому що ми розуміємо, що Україна сама не може розв'язати це питання", — зазначила мати полоненого "азовця" Світлана.

Дружина військовополоненого бійця Ольга прийшла на мітинг разом зі своїм маленьким сином. Він тримає у руках фотографію батька. Жінка крізь сльози розповідає, що свого чоловіка не бачила і не чула з 22 квітня 2022 року.

"57 бригада, 34 батальйон і 17 бригада. Вони боролися за Луганський напрямок: квітень-червень. Я знаю, що мій чоловік у полоні, був важко поранений і контужений. За увесь час війни обміняли лише четверо полонених з 57 бригади й повернули чотири тіла"

На акцію протесту прийшли й просто небайдужі українці, які хочуть підтримати родичів полонених бійців. Серед них — Вікторія. Дівчина розповіла кореспондентам Суспільного, що спеціально приїхала на мітинг з Вінниці. Але останнім часом проживає за кордоном.

"Проживаю у Парижі й неодноразово організовувала там акції на підтримку військовополонених з "Азовсталі". Тому що завдяки їм вистояла уся країна. Два місяці як я в Україні. І щоразу, коли такі акції відбуваються у Вінниці, стараюся бути там"

Популярні новини зараз

У Києві судитимуть завідувача лікарні, що видавав ухилянтам фіктивні довідки про інвалідність

У столиці презентують 274 монети та предмети археології, які Естонія повернула Україні

У столиці показали автоматизований магазин без людей

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

Показати ще

Уже двадцятий місяць більшість військових Маріупольського гарнізону знаходяться в полоні, розповіла кореспондентам Суспільного мати військовополоненого захисника Маріуполя і співорганізаторка акції "Не мовчи, полон вбиває" Наталя. За словами жінки, з сином вона не має зв'язку з травня 2022 року, відтоді як він вийшов з "Азовсталі" за наказом військового командування. Де він і що з ним — не знає. І зазначила, що більшість родичів військовополонених не мають жодної звістки від своїх рідних чи бодай якоїсь інформації про них.

"Росія їх тримає в таких умовах, що вони опинилися поза межами міжнародного гуманітарного права", — наголошує Наталя.

Тому, за її словами, такі акції — це, зокрема, і гуртування рідних та близьких навколо спільної біди. Це допомагає не занепадати духом.

"Вийшли нагадати людям про героїчну і водночас трагічну оборону Маріуполя, додати сил родичам полонених, які в дуже важких умовах чекають своїх рідних. І дати сигнал, можливо, нашим хлопцям і дівчатам, які досі знаходяться в полоні, що ми на них чекаємо, що Україна чекає своїх героїв", — наголосила жінка.

Раніше повідомлялось: У Києві провели акцію "Free Azov", аби нагадати за полонених захисників "Азовсталі", які вкотре не включаються в обмін