Оперативники Департаменту стратегічних розслідувань та Головного слідчого управління Національної поліції України спільно з Офісом Генерального прокурора викрили злочинну організацію, яка незаконно заволоділа 16 квартирами киян на загальну суму понад мільйон доларів. За даними слідства, потерпілі взяли кредити у фінансовій установі на придбання квартир. У процесі ліквідації банку, комерційна структура, в якій працювали учасники злочинної організації, викупила залишки за кредитними договорами. Однак, замість того, щоб сповістити позичальників про це, вони переоформили квартири на своїх родичів.

Щоб створити видимість законності, фігуранти зробили фіктивні поштові документи, в яких начебто повідомляли потерпілих про нові графіки та строки погашення кредиту. Деяким громадянам пропонували виплатити 1,5 мільйона гривень замість залишку боргу у 200 тисяч гривень.

Для пришвидшення процесу заволодіння майном, учасники злочинної організації намагалися силою виселити реальних власників квартир. Вони чекали, поки ті будуть виходити з помешкання, або за їх відсутності вдиралися в оселю та змінювали замки. Окрім того, підселяли так званих квартирантів.

У злочинній схемі були задіяні адвокат, сім нотаріусів, державний реєстратор, приватний виконавець та цивільні особи, на яких переоформили житло.

Оперативники затримали організатора злочинної схеми. На підставі зібраних доказів лідеру та 12 учасникам злочинної організації повідомили про підозру за сімома статтями Кримінального кодексу України:

  • Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній (ст. 255)
  • Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (ст. 191)
  • Зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги (ст. 365-2)
  • Шахрайство (ст. 190)
  • Порушення недоторканності житла (ст. 162)
  • Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку (ст. 361)
  • Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 3 ст. 209)

Лідеру угруповання та одному з його учасників, який забезпечував силове захоплення об’єктів нерухомості, взято під варту, іншим – грошові застави та домашній арешт.

Популярні новини зараз

Водопілля у столиці цьогорічний оновило рекордний рівень — КМВА

У Святошинському районі Києва зникло світло

Коли у столичних школах дзвенітиме останній дзвоник?

Частина Поштової площі у Києві стала пам’яткою національного значення

Показати ще

Раніше Хрещатик писав: Злочинна група заволоділа квартирою 94-річної киянки та намагались вивезти її до спецзакладу