Служба безпеки затримала агента фсб, якого завербували в росії та відправили в Україну для проведення розвідувально-підривної діяльності.

Саме за його координатами 31 грудня 2022 року агресор завдав ракетного удару по одному із корпусів Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Також зловмисник розвідував локації штабів та місця найбільшого зосередження особового складу і військової техніки ЗСУ на території столиці та Житомирщини. У результаті спецоперації співробітники СБУ викрили російського агента, встановили його місцезнаходження і затримали у власному помешканні у Києві.

Фото 1 из 4.
Фото 2 из 4.
Фото 3 из 4.
Фото 4 из 4.

За даними слідства, ворожим поплічником виявився 40-річний мешканець столиці, який сповідував прокремлівські погляди. Щоб сприяти агресору у війні проти України, наприкінці минулого року він оформив статус «волонтера» та виїхав до росії через треті країни.

Під час перетину кордону з рф чоловік за власної ініціативи заявив кадровому співробітнику фсб про готовність співпрацювати з російською спецслужбою. Щоб підтвердити свою «відданість» окупантам, киянин одразу передав їм координати, за якими нібито дислокується один із підрозділів Сил оборони в столичному регіоні. І вже через декілька днів загарбники здійснили по цій «локації» повітряну атаку.

Після цього представники фсб доставили свого агента до москви, де його детально проінструктували щодо методів роботи, конспірації та пріоритетних завдань. Потім зрадника відправили в Україну для збору розвідданих. Взамін йому пообіцяли допомогу в отриманні російського громадянства та своєчасну «евакуацію» до країни-агресора.

Для отримання розвідінформації на Житомирщині зловмисник «втемну» використовував своїх родичів, які там проживали. «Потрібні» відомості випитував через побутові розмови. А в столиці – самостійно проводив візуальне спостереження та фотофіксацію українських об’єктів під час прогулянок містом.

У ході обшуків у фігуранта вилучено:

  • російську символіку;
  • нотаріально засвідчені в рф особисті документи, необхідні для оформлення громадянства країни-агресора;
  • мобільний телефон, в якому містилась його переписка з московським «куратором» з фсб.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Раніше Хрещатик писав про те, що СБУ розповіли про російського агента, що готував теракт у столичному метро - йому повідомили про підозру.

Довідка. Внаслідок ворожого ракетного обстрілу 31 грудня значних ушкоджень зазнали будівлі Виставкового кампусу Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Фото 1 из 6.
Фото 2 из 6.
Фото 3 из 6.
Фото 4 из 6.
Фото 5 из 6.
Фото 6 из 6.

Значних ушкоджень зазнали корпуси:

Популярні новини зараз

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

Столичні першокласники не розуміють 40% почутого на уроках — дослідження «Спільномова»

У Бучанському районі будуватимуть укриття для ліцею на понад 600 учнів за ₴28,5 млн

Проєкт "Шукай" встановив нову мініскульптуру, присвячену букві "Ї"

Показати ще
  • Навчально-наукового центру "Інститут біології та медицини"
  • Географічного факультету КНУ імені Тараса Шевченка
  • Інституту високих технологій КНУ імені Тараса Шевченка
  • Факультету психології КНУ імені Тараса Шевченка
  • Факультету соціології КНУ імені Тараса Шевченка
  • Факультету комп’ютерних наук та кібернетки
  • Факультету радіофізики, електроніки та комп'ютерних систем КНУТШ
  • Механіко-математичного факультету КНУ ім. Тараса Шевченка
  • Кафедри ядерної фізики, кріогенного комплексу Фізичного факультету КНУ ім.Т.Шевченка
  • спорткомплексу
  • Українського фізико-математичного ліцею КНУ імені Тараса Шевченка
  • деяких гуртожитків Студмістечка КНУ.

Читайте також: Керівництво КНУ ім. Т.Шевченка відреагувало на скандал щодо "зловживань на ремонті укриттів"