Про це на брифінгу повідомила завідувачка відділу епіднагляду та профілактики інфекційних хвороб ДУ «Київський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Валентина Ліпчанчук, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу ОВА.

«У Київській області немає спалаху вірусного гепатиту А. Епідемічна ситуація із захворюваності є благополучною. Протягом цього року зареєстровано лише 10 поодиноких випадків захворювання на гепатит А»

Вона підкреслила, що всі випадки не пов’язані між собою.

«Хворі не мають спільних місць перебування чи місць придбання харчових продуктів, у контакті з особами із ознаками інфекційних хвороб не перебували»

Вона повідомила, що фахівці Київського обласного центру контролю та профілактики хвороб провели обстеження та комплекс протиепідемічних заходів. За результатами досліджень, у зразках питної води збудника вірусного гепатиту не виявлено, а обстежені контактні особи отримали негативні результати.

Ліпчанчук наголосила, що ситуація контрольована, загрози поширення хвороби на території Київської області немає.

Своєю чергою т.в.о. директора Департаменту охорони здоров’я Київської обласної військової адміністрації Любов Крикливець нагадала, що вірусний гепатит А, або жовтяниця, – це захворювання печінки вірусного походження. Хвороба передається фекально-оральним шляхом унаслідок вживання забрудненої води або їжі, недотримання особистої гігієни, коли інфікована людина готує їжу для інших та іншими шляхами. Проте вірус гепатиту А гине через 5 хв кип’ятіння.

нкубаційний період хвороби (період з моменту інфікування до появи перших клінічних проявів) зазвичай триває 14–28 днів.

Найбільш поширеними симптомами захворювання є загальна слабкість та підвищена втомлюваність, головний біль, підвищення температури тіла, втрата апетиту, діарея, блювота, неприємні відчуття в животі, важкість у правому підребер’ї, потемніння сечі (до кольору пива), знебарвлення калу, а також жовтяниця (пожовтіння склер та шкіри). Проте ці симптоми проявляються не в усіх інфікованих, а в дітей захворювання може проходити безсимптомно.

«Важливо, що майже всі інфіковані повністю одужують від вірусного гепатиту А, а після перенесеного захворювання в людини формується довічний імунітет», – підкреслила Крикливець.

Раніше повідомлялось, що на Київщині — вже п'ять випадків гепатиту А.