Мітингувальники протестують проти фінансування ремонтів об'єктів інфраструктури. Натомість пропонують посилити підтримку Збройних сил. Зранку на акцію зібралися понад 100 людей.

Про це з місця події повідомляє Суспільне.

Учасники мітингу через дощ стоять під парасольками і тримають плакати. Один із написів: "Мої податки на ЗСУ, а не на бруківку", "Наші податки — на нашу армію". Також люди вигукують гасла: "Гроші на ЗСУ!" та "Влада працюй!".

Читайте також: У Києві облили червоною фарбою будівлю КМДА в знак протесту проти тендерного свавілля

Про мету сьогоднішньої акції розповіла представниця ініціативної групи мітингу "Гроші на ЗСУ" Ірина Ігнатович.За її словами, кінцева ціль акції – не в одному пункті.

"Ми бачили, що у вівторок (3 жовтня — ред.) Київрада виділила додаткові кошти на програму "Захисник Києва" — 1 мільярд 260 мільйонів (гривень — ред.)".

Раніше повідомлялось: Київрада збільшила видатки на програму "Захисник Києва" на ₴1,26 млрд

Активіста переконана, що це сталося через суспільний тиск. Водночас мітингувальники мають 3 основні вимоги, яких вони хочуть досягти.

"Перше – це для того, щоб наступного року ніхто не будував непотрібні розв'язки, реконструкції парків і нові паркінги. Треба зробити, щоб було суспільне, громадське обговорення бюджету Києва на 2024 рік із залученням активістів, волонтерів, ветеранів, активної громади. Щоб був системний підхід до того, як буде формуватися бюджет столиці України у військовий час", — каже Ірина Ігнатович.

Друга вимога, за її словами, пов'язана з проблемою, що військові частини мають складнощі з використанням коштів, які їм виділяються.

"Як це працює: КМДА перераховує на військову частину гроші. Це — субвенція. Далі військова частина має провести тендерні торги. І тільки після того, вона зможе закупити те, що вона хоче – матеріально-технічне забезпечення", — пояснює організаторка мітингу.

Популярні новини зараз

Рівень води у Дніпрі знизився на понад 120 см, водопілля відступає — КМВА скасували І рівень небезпеки

Столичні першокласники не розуміють 40% почутого на уроках — дослідження «Спільномова»

Начальника Солом'янського РТЦК перевели до бойового підрозділу через скандал з повісткою для журналіста "Слідство.Інфо"

“Пробіг під каштанами” у Києві: бігли і немовлята, і старенькі

Показати ще

Вона стверджує, що наразі у військових частинах майже немає таких спеціалістів, які вміють працювали з тендерними закупівлями. Тому активісти наполягають на допомозі КМДА в цьому питанні.

"Ми були на бюджетній комісії у вівторок (3 жовтня — ред.). І там вимагали, щоб була створена сервісна служба допомоги закупівель ЗСУ, тому що у КМДА є спеціалісти, які вміють робити тендерні закупівлі. Вони могли б готувати документи для кожної військової частини. Це б спростило весь цей облік і всю цю бюрократію"

Вона додала, що наразі бюджетна комісія Київради доручила зібрати представників військових частин, представників "Муніципальної варти" і департаменту, який займається коригуванням цих коштів, і обговорити, в чому ж проблема у військових частин з отриманням цих коштів.

"Третє — ми вимагали відміни тендерів на непотрібні, не першочергові об'єкти", — розповідає організаторка акції.

За її словами активісти усвідомлюють, що вже закінчився третій квартал і більшість грошей на проєкти виділено.

"Але є один об'єкт на який було виділено 120 мільйонів гривень — це паркінг на Прирічній. І він не почав будуватися. Тобто гроші є, вони виділені і будівництво не почалося. Його можна відмінити. Ми вимагаємо, щоб влада нас почула і це був перший крок і прецедент, що дійсно відмінили об'єкт, проти якого виступає громада", — повідомила представниця ініціативної групи мітингу "Гроші на ЗСУ".

Читайте також: Під Київрадою вже третій протестний мітинг за останні тижні — ЗА додаткове фінансування ЗСУ і ПРОТИ перекладання бруківки

Учасниця мітингу киянка Альона розповіла, що вже вдруге долучається до подібної акції. Дізналася про захід із соцмереж. "Вирішила приєднатися, бо мені не все одно, що коїться в моїй країні і в моєму місті", — каже вона. Жінка турбується про забезпечення воїнів, що захищають країну, а також переймається проблемою інклюзивності в столиці — рівного доступу до всіх об'єктів маломобільних громадян.

Сьогодні Альона протестує, насамперед, проти корупції, яка за її словами, "перейшла всі межі".

"По друге, це бюджет, який іде на безглузді ремонти асфальту, бруківки, мости і так далі. Щоб ці гроші йшли до солдат, до ЗСУ", — говорить мітингувальниця.

За словами жінки, громадяни поповнюють міську скарбницю кожен день завдяки сплаті податків. "Основна поміч має йти туди (на армію — ред.), тому я виходжу за це", — пояснила киянка.

До будівлі КМДА прийшов і майбутній політолог Тарас. Нині він студент Київського національного університету ім. Т. Шевченка. Каже, що долучився до мітингу через "професійну потребу" брати участь у громадському житті держави. Приніс плакат із написом: "Восьма заповідь Божа — не кради", бо стурбований "непрозорою фінансовою системою, яка влаштована у КМДА".

Тарас вважає, що перекладати бруківку під час війни недоцільно. Також обурюється, що у столиці займаються дорогами, які термінового ремонту не потребують.

"Київський бюджет надзвичайно великий у порівнянні з бюджетами інших міст. І частина велика грошей іде на потреби, які не на часі зараз". Він вважає, що це може бути схемою розкрадання грошей під час війни.

"Очікуємо, що нас усіх хоча б трошки та почують", — каже майбутній політолог.

Раніше Хрещатик повідомляв про те, що Тендерний скандал на мільярд — хто у Кличка "накрав" на відставку?