Під час прогулянки історик Іван Бездудний помітив російський символ на соборі в Києві та розповів про це в мережі.

Історик вказує, що враховуючи час побудови, не складно здогадатися, приналежність до якого режиму намагалися продемонструвати через цей символ.

Але цей герб не варто прибирати через те, що він нібито московській. Його немає в московській міфології (на відміну від давніх народів Азії), його не було до завоювання монгольських орд ані в московській геральдиці, ані в московській нумізматиці. Його варто прибрати, тому що це символ імперії, якою Україна не є вже 1000 років і не має стати у майбутньому.

Історик вказує, що це символ войовничості, хоча українці не проявляють і не проявлятимуть агресії до миролюбних народів. До того ж історія демонуструє інше:

"Воля народам! Воля людині!" - таким був лозунг Української Повстанської Армії. Він не має міфологічно-географічного обґрунтування, адже ми не маємо екзістенційних ворогів на Заході (політики приходять та йдуть, спільноти залишаються). Це не є елементом нашої спільної історії, адже навіть в часи фундаментального впливу Візантії ми, маючи суб'єктність та право вибору, не запозичили її в свій простір (на відміну від мистецтва, "книжної" мови, релігії). Бо особисто нам воно було не треба".

Читайте також: Російські окупанти збираються нанести авіаудар по Софії Київській, — УГКЦ

Історик підсумовує наступним чином:

"Меншовартість та знецінення своїх бажань має залишитися у минулому. Орієнтація на Москву (від "московське велике, а наше - низьке" до "Зробимо якось, аби не так, як в Москві") - це про збереження меншовартості та комплексу жертви".

Чи можливо прибрати символіку ворога?

Міський активіст Дмитро Перов пояснює, що будь-які роботи на пам'ятці повинні бути проведеними винятково на підставі науково-проєктної документації погодженої Мінкультом.

"Треба дивитися документацію, що визначення предметом охорони та який режим використання, наскільки ці елементи є автентичні та в який період були створені, чи входять вони в предмет охорони"

Популярні новини зараз

До київських ТЦК СП вже доставлено понад 2300 ухилянтів — ЗМІ

Столичному музею подарували панно, яке присвячене Богородиці, Марії Приймаченко та Поліні Райко

Удар по Трипільській ТЕС — завали розбиратимуть ще 1,5-2 місяці

У Києві від інсульту загинув сміливець, що сівши в палаючу машину, врятував безліч інших на парковці

Показати ще

Якщо пам'ятка входить до переліку предметів охорони, змінювати її категорично заборонено. У відкритих джерелах можна перевірити, що сам собор Святої Софії входить до списку пам'яток архітектури Києва та має статус світової спадщини ЮНЕСКО.

Читайте також: Історичні об’єкти Києва та Львова внесли до списку ЮНЕСКО

Це означає, що

  • собор має додаткові гарантії збереження
  • будівлі забезпечена пріоритетність у залученні фінансових коштів для підтримки об'єктів Світової культурної й природної спадщини
  • стан собору моніторять і контролюють задля подальшого збереження

Для того, щоб прибрати російську символіку з Софії Київської, потрібно провести фахову експертизу із залученням спеціалістів, які й визначать, чи доцільно чіпати пам'ятку архітектури та історичну будівлю.

Раніше Хрещатик писав, що у Софії Київській презентували сучасний переклад Біблії українською мовою.