Києво-Печерська лавра стає відкритішою для всіх українців. У Національному заповіднику пропонують щотижня насичені пізнавальні програми. Вони розраховані на всі покоління і мають дати уявлення людям про те, якою цінністю володіє Україна.

Щоб бути обізнаним в історії українського православ’я та його внеску у загальносвітове, в Лаврі нині пропонують нові екскурсії з науковцями. Відчути подих історії, побачити на власні очі ікони, реліквії, видання, надихнутись атмосферою святого місця — все це є метою команди Заповідника.

Про одну з авторських екскурсій докторки історичних наук Антоніни Кізлової розповіли ті, хто її відвідав.

«Мандрувати у часі можна тут і зараз. У цьому переконалися учасники лекції-подорожі „Велика Печерська церква очима прочанина“. Слухачі „пройшли“ шлях паломників кінця XVIII — початку ХХ ст., які прямували до Успенського собору, щоби побачити чудотворну ікону Успіння Пресвятої Богородиці та інші святині, й помолитися», — розповіли у соцмережах науковці.

Авторка лекції — докторка історичних наук, старша наукова співробітниця відділу історії та археології заповідника Антоніна Кізлова — дала учасникам змогу приміряти на себе різні ролі.

Можна побути прочанином, що прийшов до собору поодинці та спізнився на службу, потрапивши до вщерть заповненого храму. А є й варіант побути представниками групи «екстраординарних» (привілейованих) відвідувачів, які прибули в «неурочний» час та, навпаки, були у соборі самі.

Учасники лекції дізнаються цілу низку цікавих фактів:

  • які ікони та реліквії приваблювали прочан в Успенському соборі;
  • як регулювався доступ до них та історії, пов’язані з цим;
  • які традиції пов’язані з головною святинею Лаври — образом Успіння Пресвятої Богородиці;
  • які з цих традицій поширилися в межах світового православ’я.

Мандрівники побачили копії архівних фото величної ікони Успіння Богородиці, а також креслення-реконструкцію механізму (автор — А. С. Кізлов), який спускав образ до вірян з-понад царських врат.

Читайте також: У Києво-Печерській лаврі запустили програму духовного відновлення для військових

Антоніна Кізлова поділилася розповідями про захоплюючі знахідки, про подарунки прочан чудотворній іконі. Екскурсанти дізнались, зокрема, про «приноси» та «привіски», про несвяті наміри злодіїв і захист святині, а також про внесок інженерів у вшанування святині.

Популярні новини зараз

У столиці презентують 274 монети та предмети археології, які Естонія повернула Україні

У столиці відбудеться Фестиваль української писанки, планують встановити світовий рекорд з писанкарства — МКІП

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

У Києві відкрили незвичну скульптуру на честь загиблого воїна-добровольця

Показати ще

Слухачі висловлювали власні версії подій, як найактивніший учасник, один з екскурсантів, Михайло, отримав перший примірник книги «Велика історія Великої церкви».

У заході також взяли участь лектори-екскурсоводи Національного заповідника Києво-Печерська лавра.

Раніше Хрещатик повідомляв, що у Києво-Печерській лаврі презентували відреставрований Мазепин дзвін