Про це розповіли на Facebook-сторінці заповідника.

В Успенському соборі літію за гетьманом Мазепою провів Архімандрит Авраамій в. о. намісника Лаври. У заході взяли участь духовенство, військові капелани, учасники Програми “Духовне відновлення”, меценати, співробітники Заповідника та запрошені гості.

"Мазепа був надзвичайно щедрим до Києво-Печерської лаври, для того, щоб вона прикрашалася і була подібною до небес. І сьогодні з духовенством, з усіма небайдужими до нашої історії, до нашого майбутнього, ми згадуємо славного гетьмана….. Бо Господь дає нам великий шанс визволити Лавру від духовної окупації, яка панувала в ній, в центрі української столиці, в осерді української духовності та національної історії"

Після служби військові капелани заспівали гімн України разом із присутніми гостями перед Успенським собором.

"Ми бачимо, ми відчуваємо, як Лавра стає українською, і це вже перемога. Бо справжня перемога формується саме тут"

Під час презентації дзвону Мазепи у Великій лаврській дзвіниці в. о. гендиректора Заповідника Максим Остапенко зазначив, що саме завдяки Мазепі Лавра стала такою, якою ми її бачимо зараз.

"Що ми браття – козацького роду" – це про всіх нас, тих, хто є нащадками козацької епохи. Незважаючи на гоніння та анафемацтво його дух зберігся і передався нам. Мазепин дзвін – національна реліквія яка збереглася не сама собою, а завдяки колективу Заповідника. Хочу подякувати усім тим, хто працював над його поверненням та відновленням: реставраторам, меценатам та Благодійний Фонд “Українська Лавра”, які допомогли завершити II етап консервації та реставрації.

Максим Остапенко додав, що за 28 років Лаврі виповниться 1000 років, і вона має стати епіцентром культурного, духовного і релігійного життя; постати, як світова пам’ятка, фундамент для формування нового українського суспільства.

Заступник гендиректора з наукової роботи Костянтин Крайній, презентуючи дзвін, наголосив, що він є першим вагомим вкладом родини Мазеп до чернечих обителей Печерська.

Популярні новини зараз

Підозрюваного у вбивстві підлітка на станції фунікулеру, що зараз перебуває у СІЗО, можуть випустити

У столиці показали автоматизований магазин без людей

Вбивство у фунікулері Києва — стало відомо, де працював нападник

У столиці рятують від незаконної забудову історичну місцевість з унікальним ландшафтом - Китаїв

Показати ще

За часів Північної війни територія і споруди Вознесенської обителі (територія теперішнього Мистецького Арсеналу) за наказом Петра І було відчужено на користь військового відомства. Після знесення дзвіниці, Мазепин дзвін потрапив до Південної вежі Києво-Печерської лаври у якості годинникового дзвону.

У 1816 р. годинник із вежі зняли, а “Мазепин дзвін” перенесли на 3-й ярус Великої лаврської дзвіниці, де він перебував до нацистської окупації Києва. Після відродження чернечого життя на Нижній лаврі він був перенесений туди. У липні минулого року, завдяки старанням співробітників Заповідника дзвін знову повернувся на Верхню лавру.

Під час презентації дзвону виступила Наталія Онопрієнко, реставраторка відділу наукової реставрації та консервації Заповідника, яка заінтригувала інформацією про дослідження дзвону спеціалістами Національного науково-дослідного реставраційного центру України, яке буде оприлюднено згодом.

Для присутніх виступив Тарас Компаніченко із піснями авторства Івана Мазепи.

Нині тривають роботи зі створення Музейного центру “Гетьман Іван Мазепа та його епоха” в Онуфріївській вежі Лаври, де заплановано розмістити “Мазепин дзвін”.

Читайте також: Відмовлено у проведенні відправ у храмах Верхньої Лаври — суд прийняв рішення за позовом УПЦ (МП)