Про це в коментарі hromadske розповіла прессекретарка заповідника «Києво-Печерська лавра» Олеся Крамаренко.

За її даними, у всіх незвільнених корпусах Лаври забарикадувалися до 30 людей. Вони нічого не вимагають, співають пісні, моляться та не хочуть покидати приміщення. Двері приміщень зачиняють зсередини.

«Ми підозрюємо... ті, хто виходять — видно, що це паломники. Вони співають, вони моляться. Ми ж не проти, хай ходять молитися у храм. Але ж це приміщення готельного типу, які зараз мають бути звільнені, вони повертаються в користь держави. Лавра буде закрита, доки комісія не закінчить свою роботу», — зазначила Крамаренко.

Раніше адвокат Микита Чекман, який представляє інтереси представників УПЦ МП, повідомляв, нібито люди заблоковані у корпусах Лаври і їм «не дозволяють передавати їжу та воду».

Читайте також: Митрополит УПЦ МП Павло після виходу під заставу знайшов собі адвокатів, які засвітилися в гучних справах

Наразі комісія, яка оглядає приміщення Києво-Печерської лаври, продовжує свою роботу. Заповідник проводить роз'яснювальну роботу щодо того, що ці приміщення належать йому, тому людей просять їх звільнити.

Олеся Крамаренко зазначила, що вже є рішення суду щодо усунення перешкод заповіднику щодо передання майна. Але поки що зі сторонніми можуть тільки говорити.

«Ми говоримо до них, можемо тільки так. Рішення, яким зобов'язали ту ж виконавчу службу змусити їх покинути приміщення, процедурно буде тільки через місяць. Але ж рішення то ухвалене. І власне, це наші приміщення», — зазначила Олеся Крамаренко.

Завтра, 15 серпня, комісія буде намагатися знову почати роботу та проситиме звільнити приміщення. Якщо воно пусте — його опломбовують. Незвільнених приміщень залишається близько 30, за день можна опломбувати 3-5 корпусів.

Раніше Хрещатик писав, що у Києво-Печерській Лаврі в храмі УПЦ (МП) чоловік каменем розбив ікону Спасителя.