Про це повідомила депутатка Київради, голова постійної комісії з питань культури, туризму та суспільних комунікацій Вікторія Муха під час пресконференції, присвяченій фестивалю.

Рішення про участь української столиці в заході за одностайною згодою всіх муніципальних груп міської ради Барселони було прийнято після підписання Меморандуму про співпрацю між містами. Важливо зазначити, що фінансову, матеріальну, інформаційну та організаційну підтримку участі Києва у фестивалі взяла на себе іспанська сторона.

«Дякуємо Барселоні за солідарність, всебічну підтримку і можливість представити наше місто та культуру на цьогорічному фестивалі. У рамках програми Київ презентуватиме визнані українські гурти, молодих й талановитих представників циркового мистецтва, виконавців традиційного танцю та фотовиставку робіт Марії Приймаченко. Окрім того, в Барселоні буде представлено національну кухню. Сподіваємося, що така насичена програма дасть змогу глядачам ближче познайомитись з українською культурою, відчути наш незламний характер».

Однією з впізнаваних рис Festes de la Mercè є ляльки-велетні. І вперше за історію фестивалю на ньому будуть представлені велетні з іншої країни. Дві ляльки-велетні в образах княгині Ольги та князя Володимира, одягнені в традиційне вбрання Київської Русі X століття, стануть частиною відкриття фестивалю – Toc d'Initiation і пройдуть кавалькадой разом із барселонськими велетнями.

Мер Барселони Джауме Колбоні під час презентації участі Києва у фестивалі вкотре висловив слова підтримки та солідарності і наголосив на намірах і надалі посилювати співпрацю двох міст.

Довідка. Festes de la Mercè – масштабний та популярний фестиваль Барселони. Це час та момент, коли місто перетворюється на величезну сцену, рушійною силою якої є креативність, серцем – традиції та фольклор, а невід’ємною прикрасою цього – безперервний та казковий музичний супровід.

Традиція запрошувати місто на урочистості Festes de la Mercè починається з 2007 року з Медельїну. Головною ініціативою фестивалю є відображення сучасних художніх проявів міст, із якими Барселона підтримує або хоче підтримувати дружбу та співпрацю, а вся програма фестивалю представляє культурний профіль міст-учасників.