Відповідні документи вже погодили в Міністерстві економіки та передали на розгляд Кабміну, повідомило видання "Твоє місто".

«Відповідно до статті 4 Закону України «Про передачу об’єктів державної та комунальної власності», передача нерухомого майна з державної в комунальну власність здійснюється за рішенням Кабміну. Пропозиції щодо передачі зазначених об’єктів погоджує ініціатор цієї передачі, відтак їх подають до центрального органу виконавчої влади з питань економічної політики. Міністерство оборони надало Мінекономіки комплект документів для розроблення відповідного проєкту розпорядження і внесення його у встановленому порядку на розгляд уряду».

Ольга Гвоздік, активістка проєкту «Будинок Сікорського», радниця заступника міського голови – секретаря Київради, зазначає, що передача будинку в комунальну власність була запущена ще до повномасштабного вторгнення: «Для того, щоби передача відбулася, необхідне погодження багатьма міністерствами та Державним фондом майна, ухвалення рішення на засіданні Кабінету міністрів. Єдине, що може вплинути, це політична недомовленість вищого керівництва, а саме протистояння Києва та Офісу президента. Тому не хотілося б, щоб історичний об’єкт був «вплутаний» у політичну складову», - зазначила Ольга.

За оцінкою Міноборони, у 2017-му на консервацію, а відтак на реставрацію цієї пам’ятки треба було майже 75 млн грн. Сума витрат на відновлення будівлі, яку в 2021-ому порахували активісти, склала 64 млн грн. За оцінкою Міноборони, будівля є аварійною, станом на 2018-й вона збереглась на 30%.

Відновлення будівлі необов’язково ляже на плечі міського бюджету, будівля має потенційних меценатів. Серед них навіть американське посольство. Ольга Гвоздік запевняє, що зацікавленість у створенні музею є не лише у посольства США, а й у родини авіаконструктора: «Остання розмова з посольством США та сином Сікорського відбулася ще перед повномасштабним вторгненням. Вони сказали, мовляв, визначайтеся з власником, передавайте, тоді будемо повертатися до якихось розмов. Але гарантій уже ніхто не давав».

Зазначимо, мер Києва Віталій Кличко цього року на День міста висловив сподівання, що історична будівля на Ярославовому Валу буде передана у власність міста і підтвердив свою давню обіцянку створити в ній музей. Таку ж обіцянку він дав і синові Ігоря Сікорського Сергію, коли той приїжджав до Києва. До Кличка Сергію Сікорському гарантував зробити музей в будинку на ЯрВалу президент Віктор Ющенко.

Довідка. У триповерховому будинку кінця ХІХ століття на вулиці Ярославів Вал, 15-Б, жив до приходу більшовиків відомий на весь світ авіаконструктор Ігор Сікорський.

Саме тут до еміграції в США він конструював та випробовував свої перші моделі літальних апаратів. У радянські часи будівлю перетворили на відомчий готель Міноборони, а в 1990-их роках вона почала занепадати. Будинок не раз обіцяли відремонтувати і влаштувати там музей.

Популярні новини зараз

У Києві терміново розпочинається евакуація двох лікарень, одна з яких дитяча — КМДА

У столиці стався напад на військового ЗСУ

Поліція, прокуратура, омбудсмен та в.о. директора відреагували на історію з побиттям 13-річного підлітка у школі Києва

Зеленський привітав журналістів

Показати ще

Раніше ми писали про те, що у найстарішому лісництві Києва облаштовують Музей лісу – лісівники знайшли старі документи.