Унікальна збірка авторських малюнків народної художниці України, Лауреатки Шевченківської премії Марії Примаченко, які були створені під час роботи мисткині в Експериментальних майстернях при Київському музеї українського мистецтва на території Лаври, будуть виставлені з 1 липня.

Їх побачити зможуть усі охочі, адже експозиція буде відкрита до 31 серпня.

У Національному музеї українського народно-декоративного мистецтва повідомляють, що виставка презентує близько 50 ранніх творів видатної художниці з музейної колекції, створені протягом 1936-1937 років.

Попрацювати до майстерень у Лаврі Марія Примаченко запросила у 1935 році художниця Тетяна Флору.

У музеї анонсують, що серед виставкових експонатів будуть представлені також справжні раритети творчого доробку народної художниці. Це її керамічні твори, які були цікавим експериментом під час її роботи в майстернях.

Дотримуючись народних традицій, художниця використовувала керамічну форму, як поверхню для власних композицій, досягаючи органічного єднання об’єму та розпису.

Маючи вроджену схильність до гри уяви, фантазій та казковості, Марія Оксентіївна створила цілий світ фантастичних істот, звірів, птахів, який вперше з’явився на виставці 1936 року в Києві, а згодом і в інших містах країни.

Популярні новини зараз

Депутатів Київради судитимуть за ухилення від військової служби — ДБР

Планували операцію, однак чоловік відмовившись та вийшовши на вулицю ледь не загинув — що сталось у Києві?

У Києві терміново розпочинається евакуація двох лікарень, одна з яких дитяча — КМДА

Рейдери намагалися “віджати” київський готель

Показати ще

Свої перші картини Марія Примаченко ніяк не називала. Відповідно до задуму художниця вигадувала колір своїх персонажів — чорний, синій, фіолетовий. Тому ранні твори художниці мають відповідну назву — „Чорний звір“, „Коричневий звір“, „Червона мавпа“, „Синій лев“, „Зелений слон“. Героями малюнків Марії Примаченко також стали образи відомих українських казок та літературних творів — „Лебідь, рак та щука“, „Лисиця та журавель“, „Мавпа та окуляри“, „Запорожець за Дунаєм“.

У 1937 році деякі малюнки цієї серії експонувалися на Міжнародній виставці в Парижі. Серед тих, хто був під особливим враженням від живопису української майстрині, побачивши їх на виставці, були — Пабло Пікассо, Марк Шагал, Луї Арагон. Марк Шагал настільки захопився творчістю Марії Оксентіївни, що й собі узявся малювати дивних істот.

Раніше ми писали про те, що на столичному Іподромі іпотерапією повертають військовим радість до життя.