Служба безпеки України блокувала роботу міжнародної інтернет-мережі з легалізації доходів через криптовалютні інструменти. Про це повідомляє сайт Хрещатик.news з посиланням на пресслужбу СБУ.

Як встановили правоохоронці, група вимушених переселенців з тимчасово окупованих територій протягом 2017-2020 створила низку онлайн-ресурсів, які дозволяли користувачам з України та країн колишнього СНД конвертувати криптовалюту з сумнівним джерелом походження у готівку та безготівкову форму.

При цьому операції проводились без сплати обов’язкових платежів до державного бюджету України, відображення відповідних транзакцій у податковій звітності та ідентифікації клієнтів.

«Оперативники спецслужби встановили, що видача необлікованої валюти в Україні здійснювалась через обмінні пункти, задекларовані ліцензіатами Нацбанку. Проведення так званих «перестановок» готівки та обмін криптовалют відбувалися за кордоном та забезпечувалися тіньовими представництвами організаторів», – розповіли в пресслужбі СБУ.

В столичних офісах та за місцями проживання зловмисників було проведено 8 обшуків, під час яких правоохоронці вилучили велику суму готівки у різних валютах, банківські картки, комп’ютерну техніку, спеціальне обладнання та документацію, що підтверджують незаконну діяльність, SIM-картки російських операторів, маршрутизатори мобільного та інтернет трафіку.

Крім того, правоохоронці перевіряють інформацію щодо причетність шахраїв до обслуговування клієнтів у системі розрахунків WebMоney, доступ до доменів якої заборонено рішенням РНБО від 02.05.2018 «Про застосування та скасування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

Зазначається, що у межах кримінального провадження за ч. 1 ст. 190, ч. 1 ст. 209 та ч. 1 ст. 220-2 Кримінального кодексу України тривають слідчі дії та вживаються відповідні заходи для арешту вилученого під час обшуків майна, блокування рахунків, а також перевіряється причетність шахраїв до фінансування так званих “ЛНР” та “ДНР”.

Нагадаємо,  посадовця ДСА судитимуть за незаконний видобуток криптовалюти

Бажаєте дізнаватися новини столиці першими? Підписуйтесь на наш телеграм-канал – тільки актуальні новини Києва!

Читайте також:

В Києві затримали хакера, який продавав секретні бази даних

Майнінгова ферма: на Київщині вкрали електроенергії на півмільйона

Популярні новини зараз

На Київщині затримали «крота» російської розвідки, який під виглядом капелана намагався шпигувати за українськими десантниками

У столиці посилять заходи протидії ДРГ та можливим обстрілам Києва - Рада оборони Києва провела засідання

У столиці планують присвоїти звання "почесного громадянина Києва" колишньому Головнокомандувачу Залужному

Рятувальники використали безпілотну техніку з тепловізорами, аби перевірити київські ліси на наявність пожеж

Показати ще