Автор: Євгеній Слуцький

Як це не прикро, для пересічних українців витрати на продукти харчування та комунальні платежі часто-густо перевищують 50% загального доходу, що беззаперечно свідчить про бідність населення. До того ж, підвищення комунальних тарифів не припиняється, – за 2019 рік вони зросли ще на 12%. Магічним чином зупинити цю неприємну тенденцію неможливо, проте є способи звести споживання комунальних послуг до розумних меж.

Прагнення ідеалу

На жаль, досягти досконалості в комунальній економії до снаги лише щасливим власникам заповітних метрів у новобудовах. Ця пересторога насамперед стосується користування тепломережами в опалювальний сезон. У старому будинку теплоносій, тобто гаряча вода, подається в батареї вертикально, натомість новий будинок має горизонтальне розведення труб. Саме це дає можливість встановити сучасні батареї з можливістю підвищувати або знижувати обігрів приміщення, так само, як індивідуальний лічильник, що фіксує подачу тепла у вашу квартиру.  В розвинутих країнах Європи пішли ще далі: частина будинків обладнана лічильниками з пристроями зчитування спеціальних карток за принципом проїзних. Вставляєш карту, якщо на рахунку є гроші – тепло подається, виймаєш картку – подача перекривається. Для більшості жителів України подібні варіанти поки що недоступні, тож все, що можна зробити, аби не опалювати вулиці, – поміняти старі вікна на герметичні металопластикові склопакети, а також замінити старі вхідні двері на сучасні.

Стосовно інших комунальних послуг можна скористатись такими порадами.

Сплачуємо менше за електроенергію

По-перше, встановіть двозонний лічильник. Багатотарифний прилад обліку дозволяє платити по-різному залежно від часу доби. Є денний та нічний тарифи, а також напівпікові вечірні зони, коли електроенергія дешевша за денну, але дорожча за нічну. Якщо ви запускаєте пральну, посудомийну машину або заряджаєте енергоємні гаджети після початку дії нічного тарифу, тобто з 23 години, це дасть змогу непогано заощадити.

Фото: Фінгвін

Друге – традиційні лампи розжарювання замініть світлодіодними, які споживають у 8-10 разів менше енергії. Візьміть собі за звичку завжди гасити світло, виходячи з приміщення, привчайте до цього своїх домашніх.

Третій крок: якщо дозволяють фінанси – встановіть датчики руху. Ці прилади є актуальними не тільки для під’їздів багатоквартирних будинків, а й для терас, коридорів, балконів, комор та інших приміщень, які ми нечасто відвідуємо і де так легко забути вимкнути світло. Не завадить змінити побутову техніку на більш сучасну, з першим класом енергозбереження. Чим цей клас вищий (А ++, А +, А), тим менше енергії прилад споживає за годину. Якщо ваш холодильник або інший побутовий електроприлад мають маркування нижче C, варто замислитись про їх заміну.

Зменшуємо витрати води

Передусім відремонтуйте, а краще поміняйте старі іржаві труби на сучасні. Так ви зможете уникнути раптового потопу. Встановіть лічильники, бо вся вода, яку «не порахують» надто винахідливі сусіди або недбалі жеківці, опиниться у ваших платіжках.

Замість вентильних обирайте важільні змішувачі. Вони ефективніше економлять воду, з ними легше регулювати її температуру. Встановіть на змішувачі аератори, які розбризкують воду, зменшуючи її витрати в 2-3 рази. Виробники таких пристроїв стверджують, що зі звичайним потоком води з крана виливається 10-15 літрів, а з насадкою – всього 5-6 літрів.

Фото: elektroservis

Чистіть зуби зі склянкою теплої води, а коли голитеся, заткніть злив пробкою і наберіть в раковину трохи води для споліскування бритви. Так само і під час миття посуду – набирайте в раковину воду і мийте в ній тарілки. Після такої процедури вам не знадобиться багато води, щоб їх сполоснути. Приймайте душ замість ванни, так за один раз ви витрачаєте на 120 літрів менше води.

Для багатьох посудомийна машина – зазіхання на розкіш. Проте вона споживає вдвічі менше води, ніж під час ручного миття, до того ж виключно холодну. А для заощадження електроенергії радимо вмикати її ближче до півночі.

Те саме стосується бойлерів. Водонагрівачі – незамінні не тільки у разі відключення гарячої води, це передусім можливість заощадити на різниці вартості електроенергії та гарячого водопостачання. Якщо ви увімкнете бойлер після 23:00, теплої води вистачить для прийняття душу на ніч, ще залишиться на ранок (за умови, якщо робочий день ви провели не в шахті чи на току).

Блакитне паливо

Звичайно, плата за користування газом – не найбільша стаття витрат, якщо не йдеться про приватний будинок, де за допомогою газу готують їжу, гріють воду й опалюють приміщення, що призводить до величезних сум платежів.

Популярні новини зараз

₴9,7 млрд — саме стільки було виділено урядом на захист Трипільської ТЕС

На війні загинув пілот Мі-8, Віталій Пляка, що прорвався в оточений Маріуполь та зміг повернутись

На Дарницькому мосту в Києві утворилася велика яма

Максим Кріппа та казино "Вулкан". Як партнер російського олігарха скуповує українські ЗМІ

Показати ще

Мешканцям багатоквартирних будинків варто подумати про газовий лічильник. Добре, якщо є можливість встановити індивідуальний лічильник, адже в більшості випадків (якщо ви не печете пиріжки на продаж) реальне споживання газу набагато менше, ніж занадто усереднені так звані норми.

Фото: vodateplo

Якщо ви мешканець приватного будинку, встановіть для опалення газоконденсатний котел, а також використовуйте автоматичні системи опалення. Це недешево, але за один опалювальний сезон ці витрати окупляться.

Але й постачальники комунальних благ, як то кажуть, не дрімають. Так, з 1 січня 2020 року українці отримають дві платіжки за газ. Одну – власне за спожите блакитне паливо, другу – за користування газопостачальною інфраструктурою (навіть якщо за місяць ви жодного разу не вмикали газ). Схоже, мешканці сіл та невеликих міст зазнають ще й морального удару, бо їхня газова інфраструктура будувалась за кошти місцевих бюджетів або самих мешканців.

З усього викладеного висновок один: щоб ефективно заощаджувати на комунальних послугах, треба спочатку інвестувати в благоустрій свого житла. Попри відмінності у механізмах зниження витрат на різні види комунальних послуг, загальна мета – запобігти даремним енерговитратам.

Читайте також:

Підводне каміння ОСББ, або Cам на сам з комунальними проблемами

Керівник ОСББ привласнив 1 млн. грн., сплачених мешканцями будинку за комунальні послуги

Монетизація субсидій: чому в січні пільговики не побачили допомоги від держави