Про це стало відомо з повідомлення пресслужби Національного заповідника “‎Києво-Печерська лавра”.

Як зазначається, в історії української військової звитяги запорозьке козацтво посідає визначне місце. Керманичі українського козацтва – гетьмани, яких обирало козацьке Коло, від середини XVII ст. стали правителями Української держави – Війська Запорозького (Гетьманщини).

Одним із найславетніших серед них був Іван Мазепа – видатний військовий і політичний діяч, будівничий української культури, щедрий ктитор Києво-Печерської лаври.

“Вшанування пам’яті великого гетьмана – велика честь і святий обов’язок для нас”, кажуть у заповеднику.

Згідно з повідомленням, завтра, 25 липня, у Києво-Печерській лаврі відбудуться урочисті заходи до 336-річчя обрання Івана Мазепи гетьманом Війська Запорозького, які передбачають:

  • 10:00-11:00 – Панахиду за гетьманом Іваном Мазепою, ктитором Києво-Печерської лаври (Успенський собор)
  • 11:05-11:15 – Презентацію унікальної пам’ятки – Мазепиного дзвону із дарчим написом уславленого гетьмана (Велика лаврська дзвіниця, 1 – ий ярус)

Дзвін цьогоріч відреставрували фахівці відділу наукової реставрації та консервації рухомих пам’яток заповідника за підтримки Благодійного Фонду "Українська Лавра".

В заповіднику зазначають, що “Мазепин дзвін” – один із найстаріших у Києві з неперелитих дзвонів. Містить дарчий напис 1683 р. Івана Мазепи до церкви Вознесіння Господнього дівочого монастиря, ігуменею якого була його мати – Марія Магдалена Мазепина (Мокієвська). Після знищення цієї обителі імперською владою дзвін було перенесено до Києво-Печерської лаври. Протягом тривалого часу він містився на 3-му ярусі Великої лаврської дзвіниці, а під час Другої світової війни його перенесли на нижню територію Лаври, де діяв відновлений чоловічий монастир. Минулоріч дзвін повернули на територію Верхньої лаври і передали на реставрацію.

Нагадаємо, у Національному заповіднику “Києво-Печерська лавра” запровадили програму для військових та військовополонених “Духовне відновлення у Києво-Печерській лаврі”. Вона має на меті моральну та духовну підтримку захисників після найважчих випробувань війни.