Мешканка багатоповерхівки, яка проживає на Лівому березі столиці, отримала платіжку за опалення за січень 2020 року на суму майже 53 тисячі гривень.

На офіційній сторінці КП Київтеплоенерго у Facebook підтвердили, що ця інформацію не є фейком чи помилкою, та прокоментували, звідки з’явилась така ціна за опалення.

«Сьогодні у соцмережах та ЗМІ з’явилась інформація про те, що мешканка багатоповерхівки на Лівому березі отримала платіжку за опалення майже 53 тис. грн.

З’ясувавши всі обставини, ми підготували відповіді на запитання, що стосуються цієї ситуації.

Це фейк?

Ні, на жаль, мусимо підтвердити, що ця інформація не фейкова і мешканка будинку за адресою: вул. Є. Сверстюка, 52-В дійсно отримала платіжку за опалення 4-кімнатної квартири з опалювальною площею 127,3 кв.м у січні 52 932,18 грн.

Це помилкове нарахування чи збій системи?

Ні, це не помилка і не технічний збій. Справа в тому, що в 23-поверховому будинку на вулиці Є. Сверстюка, 52-В із 177 квартир на початку опалювального сезону лише 5 квартир лишались без квартирних лічильників опалення. А до початку лютого в будинку залишилась лише одна квартира без взятого на комерційний облік приладу обліку теплоенергії», – йдеться в повідомленні.

Згідно з поясненнями Київтеплоенерго, причиною такого нарахування у є те, що квартира киянки виявилась єдиною із квартир в багатоповерхівці, в якій не встановлено квартирний лічильник опалення.

«Мешканці квартир з лічильниками опалення оплачують лише спожите тепло за показаннями своїх лічильників та опалення місць загального користування. А різниця, що утворюється між показаннями загальнобудинкового лічильника та сумарними показаннями усіх індивідуальних, нараховується мешканцям без індивідуального лічильника», – зазначили комунальники.

У компанії пояснили, на якій підставі Київтеплоенерго провело нарахування за таким алгоритмом.

«Нарахування за опалення в будинках, де є технічна можливість встановити квартирні лічильники опалення, здійснюються за методикою, затвердженою Законом України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» № 2119–VIII від 22.06.2017 та Постановою КМУ «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення» №630 від 21.07.2005 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/630-2005-%D0%BF», – розповіли в пресслужбі компанії.

Також у Київтеплоенерго зазначили, що з точки зору закону нарахування за опалення в будинку на вул. Сверстюка, 52-В правильне, однак з огляду на реалії — суперечить логіці справедливих нарахувань для клієнтів.

Популярні новини зараз

Біля скверу неподалік Оболонської РДА, в кущах знайшли мертву людину

16-річного Максима, що загинув на станції фунікулера через конфлікт з працівником УДО, поховали на Берковецькому кладовищі

На війні загинув пілот Мі-8, Віталій Пляка, що прорвався в оточений Маріуполь та зміг повернутись

Обурився, що розірвала стосунки та почала зустрічатись з іншим — в Києві затримано чоловіка, що спалив двері колишній

Показати ще

«Одна квартира не повинна й не може оплачувати різницю між будинковим і квартирними лічильниками. І це проблема не лише Київтеплоенерго і його клієнтів, така ж ситуація і в інших містах. Причина полягає у недосконалості нормативної бази, зокрема Постанови КМУ №630, вимог якої дотримуються теплопостачальники.

Методика спричиняє колізію, коли фінансове навантаження за різницю між показниками загальнобудинкового лічильника та індивідуальними приладами обліку й МЗК (місця загального користування) покладається на споживачів без індивідуальних лічильників. Коли у будинку без індивідуальних лічильників лишається 2-4 квартири, суми нарахувань стають шокуючими», – кажуть у компанії.

На зустрічі з журналістами директор СП «Енергозбут» КП «Київтеплоенерго» Костянтин Лопатін зазначив, що «Існуюча методика працює, коли 50-70% квартир обладнані індивідуальними лічильниками. Коли оснащення індивідуальними приладами обліку в будинку перевищує 70%, але не досягає 100%, такий алгоритм дає збій. Для таких випадків потрібна методика, яка давала б змогу врегульовувати ці питання в інтересах споживача. Розуміючи абсурдність ситуації, яка виникла, ми будемо звертатися до уряду і профільного міністерства з ініціативою створення альтернативної методики проведення нарахувань для будинків, де більше ніж 70% квартир обладнані індивідуальними приладами обліку».

У компанії повідомили, що перерозподіл спожитого тепла будинком буде переглянуто і зроблено перерахунок для мешканки багатоповерхівки.

Нагадаємо, Гончарук пообіцяв, що сума в платіжці за тепло знизиться до 30%

Читайте також:

Киянам перерахують платіжки за тепло та гарячу воду за грудень

Менше споживаєш – менше платиш: як заощадити на комунальних послугах

Муніципальна інспекція перевірятиме скарги киян на неякісні комунпослуги